Wat is persoonsgerichte zorg?

“Hoe vindt u zelf dat het met u en uw gezondheid gaat?” Dit zou zomaar een vraag kunnen zijn van een zorgprofessional aan een patiënt of cliënt in het kader van persoonsgerichte zorg. Persoonsgerichte zorg stemt dus af op de persoonlijke behoeften van de patiënt of cliënt. Waar de focus van een behandeling eerder vooral lag op iemands medische klacht, verschuift die in de persoonsgerichte zorg naar de gehele mens. Dat betekent dat er aandacht is voor de behoeftes, emoties, maar ook de dagelijkse persoonlijke en sociale context van de patiënt. Want juist die unieke context draagt bij aan welzijn en draagt ook vaak bij aan hoe iemand zijn of haar medische vraag benadert. 

Persoonsgerichte zorg zou zowel veel voordelen hebben voor de patiënt, als ook verlichting bieden voor de zorg. Wil je meer weten over de voordelen en ben je benieuwd naar geslaagde voorbeelden uit de praktijk van de persoonsgerichte zorg? Je leest er meer over in deze blog. 

Voordelen persoonsgerichte zorg

In bijvoorbeeld huisartsenpraktijken en in de ouderenzorg is de zorgprofessional samen met de patiënt aan de slag met persoonsgerichte zorg. Deze zorgmethodiek is momenteel volop in ontwikkeling. Toch is er al iets te zeggen over de effecten. Bij voordelen van persoonsgerichte zorg kun je denken aan:

  • De patiënt is vitaler. De zorgprofessional wil een goed beeld krijgen van welke motivatie de patiënt heeft om een bepaald behandeldoel te halen. Als die eenmaal in kaart is, kun je daar met een behandelplan goed op aan sluiten. Dit geeft de patiënt meer regie en betekent dat de zorg ook meer op maat is. Een patiënt die actief mede richting geeft aan zijn behandelplan, is een meer vitale patiënt. 
  • Meer voldoening voor de zorgprofessional. Omdat de patiënt meer regie neemt, zijn de resultaten van de behandeling vaak beter. In de praktijk blijkt dat de zorgprofessional daardoor meer voldoening ervaart. Dit heeft ook te maken met de praktische reden dat de werkdruk afneemt. 
  • Goed voor de samenleving. De samenleving als geheel profiteert. In de eerste plaats neemt de kwaliteit van leven voor de patiënt toe, net als de uitkomsten voor zijn gezondheid. De zorg wordt daardoor ook kosteneffectiever.  
  • Minder zorgbelasting. Als de patiënt meer regie pakt, zal hij in het vervolg minder vaak een beroep doen op de zorg.
 

Voorbeelden persoonsgerichte zorg

Persoonsgerichte zorg in de praktijk kan er op veel verschillende manieren uitzien. We geven hier drie voorbeelden:

  • Het andere gesprek. De zorgprofessional gaat op een andere manier het consult voeren. Er wordt meer tijd genomen om vragen te stellen over de persoonlijke achtergrond van de patiënt. Het consult kost daardoor misschien meer tijd, maar de opbrengsten zijn als het goed is ook beter.
  • E-health. Digitale toepassingen in de zorg zijn sterk in opkomst. Je kunt dan denken aan digitale tools om het zorgtraject te ondersteunen, maar ook tools waarmee de patiënt zelf direct aan zijn gezondheid kan werken. Een voorbeeld van het eerste is een online zorgomgeving die ondersteunend is aan het behandeltraject. Een voorbeeld van een zelfzorgtool zijn filmpjes waarin de oefeningen van de fysiotherapeut worden voorgedaan, zodat de cliënt zelf thuis kan oefenen. 
  • Voorbeeld uit de instellingspraktijk. Een mooi voorbeeld van persoonsgerichte zorg uit de praktijk van de zorginstellingen is het geven van een ‘warm welkom’. In een casus was geconstateerd dat de overgang van thuis naar begeleid wonen als abrupt kon worden ervaren. De instelling in kwestie neemt in de nieuwe situatie de tijd voor een kennismakingsgesprek bij de patiënt als hij nog thuis woont, en is ook aanwezig om de patiënt welkom te heten. Dit maakt de overgang makkelijker.
 

Opleidingen Zorg of omscholen naar de zorg 

Overweeg je om een zorgopleiding te volgen of je te laten omscholen naar de zorg? NCOI Opleidingen biedt diverse opleidingen en trainingen op dit gebied aan. Je kunt bijvoorbeeld de opleiding HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige volgen, een beroep waar momenteel veel vraag naar is. Voor wie zich wil laten opleiden tot verzorgende, bieden wij onder meer de opleiding tot MBO Verzorgende IG niveau 3. Wil je als paramedicus aan de slag, dan kun je bij ons bijvoorbeeld de opleiding tot ergotherapeut of fysiotherapeut volgen. Je vindt de omscholingsmogelijkheden op onze webpagina Omscholen Zorg. Wil je naar aanleiding van deze blog ook sparren over welke zorgopleiding het beste bij je past? Of wil je meer informatie over omscholen naar de zorg? Dan kun je contact opnemen via onze contactpagina of door te bellen met een van onze opleidingsadviseurs via 035 – 6 400 411.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.