HBO-programma
NVAO geaccrediteerd
Met code: NCOI15
Wil je weten hoe je kinderen en volwassenen met problemen begeleidt en ondersteunt? Dan is dit HBO-programma iets voor jou. In dit praktijkgerichte programma komen de belangrijkste aspecten aan bod om hulp te bieden aan kinderen en volwassenen die in sociaal-maatschappelijke problemen terecht zijn gekomen. Zo kun je straks langdurige of tijdelijke steun geven aan bijvoorbeeld daklozen, verslaafden, mishandelde vrouwen of dementerende ouderen. Je leert precies hoe je deze mensen kunt helpen om zo zelfstandig mogelijk in de maatschappij te functioneren. Met dit programma word je opgeleid tot een uitstekende begeleider en gesprekspartner van zowel kind als volwassene.
Dit HBO-programma is bestemd voor iedereen die het een uitdaging vindt om te werken in de sociaal-maatschappelijke hulpverlening. Je wilt volwassenen met sociaal-maatschappelijke problemen helpen en bent bijvoorbeeld werkzaam in de verslavingszorg, dak- en thuislozenopvang, vrouwenopvang of in de psychiatrie.
In dit programma krijg je zicht op de algemene mogelijkheden, beperkingen en wensen van verschillende cliëntgroepen waarmee je binnen de sociaal-maatschappelijke zorgverlening te maken kunt krijgen. Je krijgt onder meer zicht op ontwikkelingsgerichte activiteiten en wordt volledig op de hoogte gebracht van alle veiligheidsvoorschriften en protocollen die van toepassing zijn tijdens je werkzaamheden. Ook verdiep je je in onderwerpen als het indiceren van zorg, comorbiditeit bij ouderen en zorg bij psychische en psychiatrische stoornissen.
Gedurende het programma wordt de theorie voortdurend in verband gebracht met je dagelijks werk. Hierbij word je ondersteund door actuele literatuur. Ook kun je gebruikmaken van onze online leeromgeving. Binnen deze leeromgeving vind je relevante informatie rondom je studie en kun je communiceren met docenten en medestudenten.
Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.
Je studiebelasting is ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.
Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Daarmee kan iedereen de opleidingskosten grotendeels door de overheid laten financieren. Kijk op levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze studieadviseurs.
Volg het HBO Programma Sociaal-maatschappelijke Zorgverlening via een studievorm die bij jou past:
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.
De volgende modules en onderwerpen komen aan bod:
(6 bijeenkomsten)
(6 bijeenkomsten)
(6 bijeenkomsten)
Je sluit de module Pedagogische zorgverlening af met een digitaal examen. De module Psychogeriatrische zorg rond je af met een mondeling examen. De module Comorbiditeit en gedrag sluit je af met een praktijkgerichte opdracht. Heb je voor alle modules een voldoende beoordeling behaald, dan ontvang je het diploma ‘HBO Programma Sociaal-maatschappelijke Zorgverlening’ van NCOI.
Indien je eventueel verder wilt studeren en je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor Bachelor, dan ontvang je mogelijk vrijstelling voor de gelijke onderdelen uit de Bacheloropleiding.
Wil je meer weten over de opbouw van onze opleidingen? Zie dan opbouw HBO.
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen. Welke mogelijkheden er zijn, lees je terug in onze subsidiebrochure.
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.