Heb je een MBO-diploma of een Associate-degreegetuigschrift, dan dien je een voldoende te behalen voor de toelatingstoetsen voor (1) aardrijkskunde, (2) geschiedenis en (3) natuur en techniek. Heb je een HAVO-diploma zonder de vereiste vakken, dan dien je voor deze vakken nog toelatingstoetsen af te leggen. Heb je geen van deze diploma’s? Dan kun je ook instromen met een 21+ toets, waarmee je aantoont dat je de kwaliteiten bezit die nodig zijn voor een HBO Bacheloropleiding, bijvoorbeeld door werkervaring. Zie Hogeschool NCOI voor meer informatie.
Heb je een werk- of stageplek in het speciaal (basis)onderwijs? In het intakegesprek wordt in kaart gebracht welke leeruitkomsten op deze werk- of stageplek aangetoond kunnen worden. Wanneer alle leeruitkomsten op je werkplek aangetoond kunnen worden geldt geen aanvullende stage in het regulier onderwijs. Voor leeruitkomsten die niet aangetoond kunnen worden, wordt in het intakegesprek de omvang/duur van een aanvullende stage in het regulier basisonderwijs bepaald.
Bij HBO op het Werk volg je geen klassikale lessen met een docent voor de klas. Wel ontvang je tijdens je opleiding optimale individuele begeleiding van ons en je werk- of stageplek, zodat jij je opleiding succesvol kunt afronden. Deze begeleiding bestaat uit een team van drie personen; een opleidingsregisseur, een opleidingsbegeleider en een praktijkbegeleider. Hieronder leggen we uit wat elke rol inhoudt:
Opleidingsregisseur
De opleidingsregisseur volgt proactief je studievoortgang, beantwoordt praktische vragen en voert het kennismakingsgesprek.
Opleidingsbegeleider
De opleidingsbegeleider is een vakdidactisch expert met onderwijsbevoegdheid. De opleidingsbegeleider begeleidt jou bij jouw ontwikkeling tot startbekwaam leerkracht, is jouw aanspreekpunt voor inhoudelijke vragen en voert het intakegesprek.
Praktijkbegeleider
De praktijkbegeleider begeleidt je op de werkplek. De persoon is werkzaam binnen jouw organisatie en werkt bij voorkeur minimaal een niveau hoger. Voor de praktijkbegeleider gelden de volgende aanvullende voorwaarden:
Tijdens de opleiding vinden er verschillende contactmomenten plaats tussen jou en meerdere van de bovengenoemde begeleiders. Zo heb je bijvoorbeeld een keer per kwartaal een driehoeksgesprek met de opleidingsregisseur en de opleidingsbegeleider. Naast deze begeleiding zijn er ook eens per maand (online) groepssessies waar je pedagogische en vakinhoudelijke thema’s bespreekt, vragen kunt stellen aan een vakexpert en ervaringen kunt uitwisselen met medestudenten om een breder perspectief te ontwikkelen. Deze dragen bij aan de ontwikkeling van je beroepsvaardigheden als leraar.
Als je al kennis hebt van en ervaring hebt met bepaalde modules binnen de HBO PABO op het Werk, kan je deze mogelijk laten valideren. Bij de start van de opleiding toon je aan wat je al weet en doet in de praktijk. Per module of leeruitkomst lever je een bewijsstuk met toelichting uit de praktijk in. Vervolgens beoordeelt een assessor of dit voldoet aan de voorwaarden. Bij goedkeuring volgt een interview en bij voldoende aantoning, beheers je de module en hoef je deze niet meer te volgen. Als het onvoldoende wordt aangetoond, volg je de module op de manier van HBO op het Werk: werkplekleren.
De maximale studiekosten voor de HBO Bachelor PABO op het Werk bedragen €16.900,-. Deze prijs is inclusief alle begeleiding, examinering maar exclusief studiematerialen. Deze betaal je in vier fases en per fase betaal je € 4.225,- exclusief studiematerialen.
De totale kosten kunnen lager uitvallen wanneer blijkt dat op basis van jouw eerder genoten opleiding(en) en opgedane (werk)ervaring modules mogelijk kunnen worden overgeslagen wanneer deze tijdens het valideren zijn aangetoond. De kosten voor studiematerialen vind je in de tabel hieronder.