Als jij jouw werkgeluk een cijfer moest geven: hoe blij ben jij dan met je baan? Maak jij in jouw huidige functie diepgewortelde dromen en ambities waar en voel je je gewaardeerd – of is er ruimte voor verbetering? NCOI onderzocht samen met een onderzoeksbureau hoe gelukkig werkend Nederland anno 2023 is. Welke factoren zijn bepalend voor werkgeluk? Een greep uit de opvallendste resultaten.
“Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken,” zei filosoof Confucius al 2.500 jaar geleden. Daar zit een grote kern van waarheid in, want een leuke baan creëert zoveel meer dan alleen een fijn salaris. Voor 52% van werkend Nederland is werkgeluk voor een groot deel bepalend voor privégeluk, zo blijkt uit het werkgelukonderzoek. Niet gek als je je bedenkt dat een baan niet alleen zingeving en structuur geeft aan je dag, maar je ook in contact brengt met mensen en de wereld om je heen. Bovendien vergroot waardering krijgen voor wat je doet jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen.
Maar wat maakt je nou echt gelukkig in je werk? Uit het onderzoek kwamen een aantal belangrijke factoren:
Daarnaast zijn voor 30% van de Nederlanders ook ‘voldoende uitdaging in het werk’, ‘vrijheid in de uit te voeren werkzaamheden’ en ‘zinvol werk’ factoren die bijdragen aan werkgeluk.
Uit het onderzoek blijkt dus dat werknemers die ontevreden zijn over hun baan veelal grotere ambities hebben. Waar ambitie van origine staat voor hogerop komen in een organisatie, wordt ambitie anno 2023 meer gedefinieerd als ‘gelukkig worden in wat je doet’ of ‘gaan voor wat je écht wil’. Dat bevestigt maar weer dat ambities waarmaken meer omvat dan hogerop komen of meer geld verdienen.
Werkgeluk vergroten? Ga eerst eens in gesprek met je baas
Stel dat jij een carrièrestap wilt maken: hoe pak je dat aan? Uit het onderzoek komt naar voren dat een derde van werkend Nederland kansen onderzoekt door het gesprek aan te gaan met hun leidinggevende. Hetzelfde percentage gaat zelf op onderzoek uit en praat met mensen in de directe omgeving om erachter te komen wat hij of zij dan wel wil. En een kwart vat de koe direct bij de hoorns en reageert op interessante vacatures.
Niet blij, maar ook geen actie ondernemen?
Er zijn ook ontevreden werknemers die het erbij laten zitten: 15% onderneemt – ondanks dat ze niet blij zijn met hun werk – geen actie. Omgerekend 360.000 werknemers vinden de huidige baanzekerheid prettig en 33% wil zijn of haar vaste contract niet opgeven (vooral vrouwen gaven deze reden!). Niet weten wat je zou willen doen of onzeker over eigen talenten (24%) zijn ook belangrijke redenen om vast op het honk te blijven zitten.
40% van de werkende Nederlanders zegt met de kennis van nu een andere opleiding te hebben gekozen voorafgaand aan hun eerste baan.
Bijna 70% van werkend Nederland is nog een vervolgopleiding of cursus gaan doen, vooral 30-plussers en nóg meer 50-plussers.
Een meerderheid van werkend Nederland (77%) vindt dat je je moet blijven ontwikkelen aan de hand van opleidingen of cursussen gedurende je werkende leven.