Vakopleiding
NVAO geaccrediteerd
16 maanden
Met code: NCOI15
Als arbeidshygiënst is het welbevinden van mensen binnen een organisatie je kerntaak. Met oog op de veiligheidsvoorschriften behartig je zowel de belangen van de werknemer als de werkgever. Je ontwikkelt vaardigheden om personeel veiliger te laten werken en om werkgevers te adviseren over arbeidshygiënische aspecten als beroepsziekten en versleten gewrichten door herhalende bewegingen. Na afloop kun je schadelijke omgevingsfactoren als chemische stoffen, geluid, trillingen en droge lucht op de werkplek meten en kun je op basis van de arbeidshygiënische strategie maatregelen treffen.
Je wilt graag arbeidshygiënist worden. Je hebt affiniteit met het herkennen, evalueren en beheersen van gevaren en risico’s bij chemische, biologische en fysische (geluid, trillingen, klimaat enzovoort) aspecten en fysieke belasting. Je vindt het leuk om je kennis toe te passen op de vaak complexe materie op de werkvloer waarbij de focus ligt op de organisatie als geheel.
Tijdens deze opleiding raak je bekend met de taken en verantwoordelijkheden als arbeidshygiënist door dieper in te gaan op de arbowetgeving. Je ontwikkelt adviesvaardigheden om zo professioneel te kunnen handelen bij het presenteren van een advies op het gebied van veiligheid en gezondheid aan de directie. Tijdens de opleiding is er een optimale afstemming tussen kennis en vaardigheden, zodat je direct efficiënter bent in je werk. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van het meest actuele studiemateriaal en een moderne online leeromgeving. Je vindt hier lesvoorbereidingen, opdrachten en aanvullende informatie. Ook kun je hier communiceren met je medestudenten en docent.
Je hebt HBO-werk- en -denkniveau. Voor het uitvoeren van portfolio-opdrachten en het afstudeeronderzoek is het belangrijk dat je een geschikte werkplek hebt.
Je studiebelasting is ongeveer 16-18 uur per bijeenkomst.
De opleiding Arbeidshygiëne van NCOI zit in het proces van toelating. Tijdens de kantooraudit is de opzet van de opleiding door de toelatende instantie Hobéon SKO goedgekeurd. Dit is een belangrijke stap richting toelating. Deze toelating wordt pas definitief toegekend na het bijwonen en goedkeuren van de scriptieverdedigingen.
Hobéon SKO is de certificerende instelling die toeziet op de kwaliteit van opleidingen en toetst deze kwaliteit periodiek. Als een opleiding toegelaten is door Hobéon SKO, kunnen studenten na het behalen van het diploma van de opleiding op voor persoonscertificering zoals beschreven in artikel 2.15 van de Arbowet.
Volg de opleiding via een studievorm die bij jou past:
Bekijk de voor meer informatie.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
(12 bijeenkomsten)
(12 bijeenkomsten)
(12 bijeenkomsten)
(12 bijeenkomsten)
(12 bijeenkomsten)
(2 bijeenkomsten van 3 uur)
Je rondt dit programma af met een eindopdracht en een portfolio.
Je sluit de module Arbowetgeving af met een digitaal examen. De overige modules rond je af met een praktijkgerichte opdracht, die beoordeeld wordt door een onafhankelijke beoordelaar.
De opleiding als geheel sluit je af met een afstudeeropdracht die je verdedigt. Daarnaast werk je aan portfolio-opdrachten. Als je voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het diploma ‘Arbeidshygiëne (AH)' van NCOI.
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen. Welke mogelijkheden er zijn, lees je terug in onze subsidiebrochure.
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.