Vakopleiding
NVAO geaccrediteerd
De compliance officer assisteert het management van een financiële onderneming bij het managen van compliancerisico’s. In deze complianceopleiding van onze businesspartner NIBE-SVV word je opgeleid tot volwaardig compliance officer. Je zorgt ervoor dat het bedrijf en zijn medewerkers gedragsregels naleven. Zo voorkom je wettelijke of regulatieve sancties en reputatieverlies. Daarnaast lever je een strategische bijdrage aan de ontwikkeling en implementatie van het compliancebeleid van de onderneming. Een belangrijke functie voor een bedrijf dat met gevoelige informatie werkt.
De leergang CCO: Certified Compliance Officer is geaccrediteerd door DSI, register Compliance Professional. Met het behalen van het diploma CCO: Certified Compliance Officer kunnen professionals zich bij DSI laten certificeren door middel van registratie in het register DSI Compliance Professional.
De vereniging van Nederlandse trustkantoren, Holland Quaestor (HQ), heeft de leergang CCO: Certified Compliance Officer geaccrediteerd en kent PE-punten (1 punt per effectief lesuur) toe bij het behalen van het diploma CCO: Certified Compliance Officer van NIBE-SVV. Leden van Holland Quaestor hebben een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) op grond van de Wet toezicht trustkantoren (Wtt). Leden die werkzaam zijn als compliance officer bij een trustkantoor dienen een door Holland Quaestor geaccrediteerde opleiding tot compliance officer te volgen en het daarbij horende diploma te behalen.
Als de leergang met goed gevolg is afgerond, kom je in aanmerking voor vrijstelling van 2 van de 6 modules van de Registeropleiding Financieel recht van de UvA Academie voor Bank en Verzekeringen. De Registeropleiding Financieel recht wordt afgesloten met het UvA-diploma Registeropleiding Financieel recht en omvat 4 verplichte modules en 2 keuzemodules.
Je zoekt naar een opleiding voor de compliance officer. Deze leergang is speciaal ontwikkeld voor (ervaren) compliance officers, auditors en andere professionals in vergelijkbare functies met toezichtverantwoordelijkheden. De opleiding CCO: Certified Compliance Officer is geschikt voor interne en externe functionarissen die betrokken zijn bij compliancetaken bij banken, verzekeraars en andere financiële instellingen zoals beleggings- en beursondernemingen, pensioenfondsen, betaalinstellingen en trustkantoren.
In deze opleiding CCO: Certified Compliance Officer ga je aan de slag met operationele standaarden en procedures. Je verdiept je als compliance officer in bedrijfsprocessen, financiële producten en transacties en bestudeert de risico’s van de verschillende processen om zo juridische en ethische risico’s te beperken. Je adviseert over de ontwikkeling en uitvoering van het compliancebeleid en zorgt dat het bedrijf binnen de grenzen van de wet handelt. Maar compliance is niet alleen ‘afvinken’. Jouw aandacht is ook gericht op het versterken van de integriteit van de organisatie en de personen daarin. Als we goed met elkaar willen samenleven en samenwerken, dan moeten we elkaar kunnen vertrouwen. Afspraken met elkaar maken en je eraan houden, hoort daar ook bij.
In dit vak moet je over sterke sociale vaardigheden beschikken. De manier waarop je je boodschap verpakt en naar voren brengt in allerlei verschillende situaties kan van grote invloed zijn op de realisatie ervan in de praktijk. Daarbij is enige realiteitszin en flexibiliteit onmisbaar. Natuurlijk wil je een heleboel veranderen in een zo kort mogelijke tijd, maar dat is meestal niet meteen haalbaar. In dit vak gaat het ook om het effectief beïnvloeden van anderen en hen zover krijgen dat ze risico’s beter beheersen, door bijvoorbeeld hun gedrag aan te passen. Het maken van contact en het onderhouden van goede relaties is daarbij essentieel.
Compliance is het tegenovergestelde van saai en voor veel bedrijven binnen en buiten de financiële sector is het een cruciale functie. In een compliancefunctie kun je gevraagd en ongevraagd advies geven over de koers van de organisatie. Je mag je bezighouden met maatschappelijk relevante thema’s zoals digitalisering en duurzaamheid en je hebt impact op bedrijven en personen.
Deze leergang CCO: Certified Compliance Officer bestaat uit 4 modules. Je kunt de module CCO: Introductie compliance van deze leergang ook los bij ons volgen. De individuele module levert vrijstelling op, als je ervoor kiest daarna toch de gehele leergang te willen volgen. Door het volgen van de overige modules en het afleggen van het assessment kun je zo alsnog het felbegeerde diploma bemachtigen.
Deze complianceopleiding is geschikt voor jou, als je beschikt over minimaal HBO-/WO-werk- en -denkniveau. Verder wordt verwacht dat je voldoende kennis van relevante wet- en regelgeving hebt. Ook beschik je over een werkomgeving waarin je de praktijkopdrachten kunt uitvoeren. Indien je (nog) niet volledig voldoet aan dit profiel, kan voldoende werkervaring alsnog leiden tot toelating tot de leergang. Het is in dat geval aan te raden een stageplek te zoeken waar je de moduleopdrachten kunt uitvoeren. Ook de training Compliance voor Financieel Adviseurs vormt een goede basis voor het volgen van deze leergang.
De leergang voor compliance professional is erg intensief doordat je meerdere bijeenkomsten per maand volgt en ook tijd kwijt bent aan voorbereiding. Houd hier rekening mee bij je aanmelding.
Je studiebelasting is ongeveer 10 uur per bijeenkomst.
Volg de opleiding via een studievorm die bij jou past:
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
(4 dagen)
(3 dagen)
(3 dagen)
(3 dagen)
Voor de 4 modules van deze complianceleergang geldt een aanwezigheidsplicht met actieve participatie. Elke module wordt afgerond met een moduleopdracht. Na het inleveren van de 4 moduleopdrachten verdedig je deze tijdens een mondeling examen. Indien je dit mondelinge examen succesvol afrondt en je actief hebt deelgenomen aan alle modules, waarbij je ook alle moduleopdrachten met een voldoende hebt afgerond, dan ontvang je het zeer gewaardeerde diploma ‘CCO: Certified Compliance Officer’ van NIBE-SVV.
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen. Welke mogelijkheden er zijn, lees je terug in onze subsidiebrochure.
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.