HBO Bacheloropleiding
NVAO geaccrediteerd
48 maanden
Met code: NCOI15
Als (groeps)begeleider in de zorg wil je cliƫnten ondersteunen in hun functioneren met beperkingen. Je wilt graag een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van hun capaciteiten en vaardigheden. Tijdens de HBO Bachelor Social Work profiel Zorg afstudeerrichting GGZ-agoog ontwikkel je vaardigheden om cliƫnten de juiste behandeling aan te meten. Je krijgt inzichtelijk hoe je informatie en advies kunt verzamelen en hoe je voorlichting over complexe vraagstukken kunt geven aan naastbetrokkenen. Deze opleiding is geaccrediteerd door COOAB. Je kunt je hiermee laten registreren op Registerplein als erkend GGZ-agoog.
Na afronding van deze HBO Bachelor kun je onder andere de volgende functies vervullen:
Je bent actief als begeleider van mensen met een psychiatrische stoornis, psychische stoornis of mensen met een verslaving. Ook is deze HBO Bachelor Social Work bedoeld voor medewerkers in de forensische psychiatrie, (F)ACT-team of woonbegeleiders in de geestelijke gezondheidszorg.
Bovendien dien je te voldoen aan de onderstaande werkplekeisen:
De HBO Bachelor Social Work is speciaal ontwikkeld voor werkenden. De opleiding bestaat uit 3 fases en een afstudeerfase. Per fase volg je meerdere modules. Jouw vooropleiding en werkervaring bepalen hoe snel je de opleiding kunt doorlopen. Tijdens je gehele studie heb je een persoonlijke studiebegeleider als vaste contactpersoon voor alles waar je tijdens je opleiding tegenaan loopt.
Als je een baan hebt die aansluit op je opleiding, dan maak je opdrachten in je eigen werkomgeving. Zo doe je ervaring op met de onderwerpen uit de opleiding. Ligt je werk niet in het verlengde van de opleiding? Dan kun je toch deelnemen. Je loopt dan stage, zodat je ervaring kunt opdoen in het vakgebied. Je kunt je stage combineren met het afstuderen, maar je kunt ook eerder in de opleiding stage lopen.
Bij ons kun je flexibel studeren. Dat betekent dat jij de opleidingsvariant kunt volgen die bij jou past. Met elke variant behaal jij jouw erkende HBO Bachelorgetuigschrift, maar op basis van jouw vooropleidingsniveau of werkervaring kun je je opleiding anders doorlopen.
In 3 fases en een afstudeerfase doorloop jij jouw HBO Bachelor. Je kunt instromen met een diploma HAVO of MBO-niveau 4. Heb je deze diplomaās niet? Dan kun je ook instromen met een 21+ toets.
Op basis van je achtergrond, werk- en leerervaring bepaal jij samen met een studiecoach hoe, wat en waar je leert. Dit kan door middel van valideren (het laten waarderen van eerder opgedane werk- en leerervaringen), leren op de werkplek of door het volgen van onderwijs.
Heb je belangstelling voor HBO OP MAAT? Meld je dan aan voor de reguliere opleiding. Door in je toelatingsdossier de extra vragen over HBO OP MAAT te beantwoorden, kun je zien of het interessant voor je is. Als je hiervoor kiest kun je dit in het toelatingsdossier meteen aangeven. Een studiecoach neemt dan contact met je op. Bekijk HBO OP MAAT voor meer informatie.
Je kiest binnen de HBO Bachelor Social Work voor het profiel Zorg met als afstudeerrichting GGZ-agoog. Dat heeft als voordeel dat je vanaf het begin je opdrachten kunt toepassen op dit vakgebied. Tijdens het tweede jaar volg je een apart programma dat gericht is op je profielkeuze. Je volgt de modules GGZ-agoog, Interculturele psychiatrie en Versterken van het netwerk. Je studeert af in de richting van je profielkeuze.
Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Daarmee kan iedereen de opleidingskosten grotendeels door de overheid laten financieren. Kijk op levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze studieadviseurs.
Volg deze opleiding via een studievorm die bij jou past:
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.
De Bacheloropleiding bestaat uit 240 EC (studiepunten). Het programma is opgedeeld in 3 fases en een afstudeerfase. In elke fase behaal je 60 EC. Elke fase bestaat uit modules waarin steeds een onderwerp centraal staat.
Tijdens de eerste fase maak je kennis met de basiselementen van social work. Je krijgt inzicht in de taken, rollen en functies en je leert de volledige levensloop van de mens: baby-, peuter- en kleutertijd; kindertijd en adolescentie.
In deze fase ga je aan de gang met onderwerpen als het formuleren van een hulpvraag en het opstellen van een behandelplan. Tevens leer je werken met verdachten en daders en weet je hen professioneel te observeren.
Bij deze fase staat intervisie centraal. Zo krijg je handvatten aangeboden om oplossingsgericht te werken en om de juiste coachings- en motivatietechnieken toe te passen tijdens coachingssessies. Ook ontwikkel je timemanagementvaardigheden die je direct in de praktijk kunt toepassen.
In de laatste fase verzamel je alles wat je geleerd hebt in je portfolio. Daarnaast werk je aan je afstudeeropdracht, waarmee je wat je geleerd hebt aan je praktijk koppelt.
Als je alle onderdelen met succes hebt afgerond, ontvang je het officiĆ«le Bachelorgetuigschrift āHBO Bachelor Social Workā met als aantekening op de cijferlijst GGZ-agoog. Je mag dan de graad BSW (Bachelor of Social Work) voeren. Deze opleiding is officieel geaccrediteerd door de NVAO en voldoet daarmee aan alle eisen die gelden voor Bacheloropleidingen.
Wil je meer weten over de opbouw van onze opleidingen? Zie dan opbouw HBO.
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiƫle voordelen. Welke mogelijkheden er zijn, lees je terug in onze subsidiebrochure.
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.