Als hulpverlener heb je te maken met mensen met uiteenlopende culturele achtergronden. Deze achtergronden bepalen mede hoe jouw cliënten handelen en reageren. Belangrijk dus om hier inzicht in te hebben. Want heeft iemand die zijn of haar tas steeds op de stoel zet en niet op de grond smetvrees of een psychose? Of is hij of zij zo grootgebracht? Welke gevolgen hebben een katholieke opvoeding op je keuzes? En als je gelooft bezeten te zijn, leidt dat dan automatisch tot de stempel psychose? Deze en andere vragen komen aan bod in de HBO Module Interculturele Psychiatrie. Door de kennis van verschillende culturen en hun gebruiken leer je je cliënten beter begrijpen en kun je een passend behandelplan opstellen.
Doelgroep
Je bent een hulpverlener en je komt regelmatig in aanraking met psychiatrische cliënten. Je wilt deze cliënten graag beter begeleiden. Dit programma is interessant voor maatschappelijk werkers en sociaal pedagogisch hulpverleners.
Doel en opzet HBO Module Interculturele Psychiatrie
Hoe je je gedraagt en waar je in gelooft is sterk afhankelijk van je leefomgeving. Als behandelaar is het belangrijk je hier van bewust te zijn. In dit programma wordt daarom aandacht geschonken aan culturele diversiteit. Diversiteit die gevolgen heeft voor de wijze waarop hulp gezocht wordt, maar ook op hoe het lichaam en de geestelijke gezondheid ervaren worden.Â
Jouw docent is actief binnen de psychiatrie, hij of zij kan je daarom helpen de vertaling te maken naar je eigen praktijk. Gedurende het hele programma werk je aan cases en opdrachten, waarbij de theorie voortdurend gekoppeld wordt aan je dagelijks werk. Je wordt ondersteund met actuele literatuur en onze online leeromgeving. Binnen deze leeromgeving vind je alle relevante informatie rondom je studie en kun je communiceren met medestudenten en docenten.
Vooropleiding
Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.
Voorbereiding en studiebelasting
Je studiebelasting is ongeveer 5-7Â uur per bijeenkomst.
Gunstige financiering
Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Daarmee kan iedereen de opleidingskosten grotendeels door de overheid laten financieren. Kijk op levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze studieadviseurs.
Kies je eigen studievorm
Volg deze opleiding via een studievorm die bij jou past:
- Klassikaal, op een locatie naar keuze met medestudenten. Onze vele leslocaties zijn verspreid door het hele land. Zijn er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen? Dan bieden wij jou een alternatieve locatie.
- Via e-learning, studeren op afstand en toegang tot een digitale leeromgeving. Behoefte aan flexibiliteit? Je bepaalt zelf waar en wanneer je studeert. Stel online vragen aan je docent en medestudenten.
- In een virtual classroom, een combinatie van thuisstudie en klassikaal. Je volgt online lessen op vaste tijdstippen, samen met andere studenten en onder begeleiding van een docent.
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.