Je wilt aan de slag als sociaal werker, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Tijdens de HBO Module Positionering van Sociaal Werk krijg je een duidelijk overzicht van de rollen en functies die een sociaal werker op zich neemt. Je maakt kennis met de verschillende werkgebieden en doelgroepen, zodat jij straks precies weet welke richting binnen social work bij jouw persoonlijkheid en competenties past.
Doelgroep
Deze module is geschikt voor mensen die meer willen leren over social work om te kijken of het vakgebied bij hen past.
Doel en opzet HBO Module Positionering van Sociaal Werk
Tijdens de module verdiep je je in de organisatie van sociaal werk. Je krijgt inzicht in de geschiedenis van het sociaal domein en de huidige maatschappelijke en wettelijke ontwikkelingen, zoals de Wmo en Wlz, de Jeugdwet, de Wet passend onderwijs en de Participatiewet. Daarnaast maak je kennis met de verschillende doelgroepen van sociaal werk (zoals jeugd, ouderen en gehandicapten) en de verschillende werkgebieden (zoals ggz, jeugdzorg, maatschappelijke opvang, wijkteam, preventie). Je verdiept je in de kernwaarden van het beroep (de beroepscode voor professionals in sociaal werk) en de kerntaken en competenties die ervoor zorgen dat je als sociaal werker waardevol werk kunt doen.
Vooropleiding
Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.
Voorbereiding en studiebelasting
Je studiebelasting is ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.
Kies je eigen studievorm
Volg de opleiding via een studievorm die bij jou past:
- Klassikaal, op een locatie naar keuze met medestudenten. Onze vele leslocaties zijn verspreid door het hele land. Zijn er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen? Dan bieden wij jou een alternatieve locatie.
- Via e-learning, studeren op afstand en toegang tot een digitale leeromgeving. Behoefte aan flexibiliteit? Je bepaalt zelf waar en wanneer je studeert. Stel online vragen aan je docent en medestudenten.
- In een virtual classroom, een combinatie van thuisstudie en klassikaal. Je volgt online lessen op vaste tijdstippen, samen met andere studenten en onder begeleiding van een docent.
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.