HBO-programma
NVAO geaccrediteerd
Als inzetbaarheidsspecialist slaag je erin om zowel medewerkers als werkgevers te begeleiden tijdens een verzuimperiode. Hoe haal je het beste uit je medewerkers? En hoe voorkom je een langdurig ziekteverzuim? Tijdens dit programma leer je te fungeren als aanspreekpunt wanneer het gaat over duurzame inzetbaarheid en de vitaliteit van de medewerkers. Ook leer je de samenwerking met de bedrijfsarts en andere takken uit de organisatie te stimuleren.
Je werkt of hebt de ambitie om te werken als casemanager bij de arbodienst of voor een organisatie. Je hoort graag zowel de medewerker als de werkgever aan om het ziekteverzuim tegen te gaan.
Je ontwikkelt een uitstekend inzicht in de rol en verantwoordelijkheden van een inzetbaarheidsspecialist en leert hoe je invulling geeft aan deze rol. Daarnaast ontwikkel je essentiële communicatievaardigheden om de schakel te zijn tussen diverse partijen. Tijdens je studie kun je gebruikmaken van de meest actuele literatuur en onze zeer moderne online leeromgeving. Binnen deze leeromgeving vind je alle relevante informatie rondom je studie en kun je communiceren met docenten en medestudenten.
Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.
Je studiebelasting is ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.
Volg deze opleiding via een studievorm die bij jou past:
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.
De volgende modules en onderwerpen komen aan bod:
(6 bijeenkomsten)
(6 bijeenkomsten)
(6 bijeenkomsten)
(6 bijeenkomsten)
(6 bijeenkomsten)
(6 bijeenkomsten)
Je rondt alle modules af met een praktijkgerichte opdracht. Heb je alle onderdelen met een voldoende behaald, dan ontvang je het diploma 'Inzetbaarheid Specialist'.
Wil je meer weten over de opbouw van onze opleidingen? Zie dan opbouw HBO.
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen. Welke mogelijkheden er zijn, lees je terug in onze subsidiebrochure.
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.