De noodzaak om over te schakelen van fossiele brandstoffen naar duurzame energie is hoog, vooral om klimaatverandering tegen te gaan. Maar wat zijn de economische en praktische consequenties van deze transitie voor overheid en burgers? Welke rol wil, moet en kan de overheid hierin spelen? En binnen welke termijn zijn realistische veranderingen te verwachten? In deze Masterclass Energietransitiebeleid ga je kijken naar de invloed van de overheid op energiesystemen en de energietransitie. Je werkt op basis van de Regionale Energiestrategie (RES) een energietransitieplan uit voor je organisatie.
Doelgroep
Deze Masterclass is geschikt voor beleidsmakers, bestuurders en projectleiders die een belangrijke rol (gaan) vervullen bij het realiseren van de regionale energietransitie.
Doel en opzet Masterclass Energietransitiebeleid
Tijdens de lessen is er veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling en de mogelijkheid om in de praktijk te oefenen met nieuwe kennis en vaardigheden. Je gaat je verdiepen in beheerobjecten in de openbare ruimte en de infrastructuur, zoals weg, watersysteem, spoor, gebouwen, parken en natuur. Ook doe je kennis op van het beleid dat door de EU is geformuleerd, met oog voor de invulling van de rijksoverheid, provincies en gemeenten. De economische en juridische ordening van energiesystemen en technologische ontwikkelingen die een effect hebben op de vraag naar en het aanbod van energie komen ook aan bod. De lessen worden verzorgd door docenten die zelf met beide benen in de praktijk staan. Door hun kennis van het vakgebied kunnen ze jou helpen de vertaling te maken naar je eigen werkzaamheden en organisatie. Dat doen zij onder meer door oefeningen en het geven van praktijkvoorbeelden. Ook de interacties met medestudenten spelen hierin een belangrijke rol.
Vooropleiding
Je beschikt over HBO- of WO-werk- en -denkniveau.
Voorbereiding en studiebelasting
Je studiebelasting is ongeveer 10-12 uur per bijeenkomst.
Gunstige financiering
Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Daarmee kan iedereen de opleidingskosten grotendeels door de overheid laten financieren. Kijk op levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze studieadviseurs.
Kies je eigen studievorm
Volg deze opleiding via een studievorm die bij jou past:
- Klassikaal, op een locatie naar keuze met medestudenten. Onze vele leslocaties zijn verspreid door het hele land. Zijn er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen? Dan bieden wij jou een alternatieve locatie.
- Via e-learning, studeren op afstand en toegang tot een digitale leeromgeving. Behoefte aan flexibiliteit? Je bepaalt zelf waar en wanneer je studeert. Stel online vragen aan je docent en medestudenten.
- In een virtual classroom, een combinatie van thuisstudie en klassikaal. Je volgt online lessen op vaste tijdstippen, samen met andere studenten en onder begeleiding van een docent.
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.