Vakopleiding
NVAO geaccrediteerd
6 maanden
Als sociaal-juridisch dienstverlener help je burgers die te maken krijgen met juridische zaken. Denk aan personen die bij een geweldsincident betrokken zijn geweest of schulden hebben gemaakt. Hoe begeleid je hen het beste? En hoe zorg je ervoor dat je cliënten hun leven weer op de rails krijgen? Dat leer je in deze opleiding. Tijdens de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening besteed je aandacht aan het Nederlands recht en de sociale voorzieningen. Zo weet je na afloop van deze opleiding welke middelen je hebt om je cliënten zo goed mogelijk te begeleiden.
Je bent geïnteresseerd in het terrein van de sociaal-juridische dienstverlening. Ook als je werkzaam bent binnen de sociaal-maatschappelijke hulpverlening maar je wilt ontwikkelen richting sociaal-juridisch dienstverlener, is dit programma een goede keuze. Na afloop van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening ga je misschien wel aan de slag bij UWV, de SVB of een gemeentelijke sociale dienst. Kortom, je kunt bij alle organisaties die veel met wetten, regels en mensen te maken hebben terecht.
Dit programma is zo ontwikkeld dat je werken en leren goed kunt combineren. Je volgt inspirerende bijeenkomsten en je kunt gebruikmaken van de online leeromgeving. Je gaat aan de slag met theorie en praktische vaardigheden. Zo krijg je inzicht in de inhoud van het Nederlands recht en de werking van de rechtsstaat. Je werkt aan je financiële vaardigheden en kunt cliënten op dit vlak begeleiden. Daarnaast oefen je met het toepassen van verschillende gesprekstechnieken. Je combineert deze opleiding met je eigen werkomgeving. Dit maakt dit programma uniek. Je voert diverse praktijkopdrachten uit waarin je alles wat je leert kunt toepassen.
Er zijn geen specifieke vooropleidingseisen voor dit programma.
Ongeveer 3-5 uur per bijeenkomst.
Volg de opleiding via een studievorm die bij jou past:
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.
De volgende modules en onderwerpen komen aan bod:
(6 bijeenkomsten)
(6 bijeenkomsten)
De module Schuldhulpverlening rond je af met een digitaal examen. De module Sociaal juridische begeleiding sluit je af met een praktijkgerichte opdracht. Behaal je voor beide onderdelen een voldoende, dan ontvang je het diploma ‘Sociaal Juridische Dienstverlening’ van NCOI.
Wil je meer weten over de opbouw van onze opleidingen? Zie dan opbouw MBO.
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen. Welke mogelijkheden er zijn, lees je terug in onze subsidiebrochure.
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.