We worden steeds ouder, vaak met meerdere chronische aandoeningen. Daarnaast blijven patiënten langer thuis wonen. Dit betekent dat steeds meer zorg nodig is in de wijk om deze groeiende groep ouderen en chronisch zieken te ondersteunen. In de opleiding Wijkverpleging verdiep je je in onderwerpen als het indiceren van zorg, eigen regie, zelfmanagement, zelfredzaamheid en participatie. Maar ook leer je hoe je moet samenwerken met andere professionals in de zorg. In korte tijd ontwikkel je zo alle kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het werk in de wijk.
Doelgroep
Dit programma richt zich op BIG-geregistreerde verpleegkundigen die hun functie verder willen verdiepen en verbreden. Je hebt bijvoorbeeld een diploma MBO Verpleegkunde niveau 4, Verpleegkunde-A, Verpleegkunde-B of Verpleegkunde-Z of een vergelijkbaar diploma.
Wanneer je ingeschreven wilt worden in het expertisegebied wijkverpleging dien je de Post Bachelor Wijkverpleegkundige te volgen.
Doel en opzet Wijkverpleging
De opleiding Wijkverpleging is competentiegericht opgezet. Dit betekent dat het programma interactieve en praktijkgerichte werk- en onderwijsvormen kent. Je eigen praktijkervaring en die van je mededeelnemers wordt zoveel mogelijk in het programma geïntegreerd. Het programma is sterk praktijkgericht. Je brengt voortdurend de theorie in verband met je dagelijkse werksituatie. Je gaat aan de slag met concrete opdrachten en cases.
Het programma wordt verzorgd door ervaren en deskundige docenten uit de beroepspraktijk. Zij zorgen ervoor dat je snel de nodige praktisch toepasbare kennis op HBO-niveau ontwikkelt. Bovendien maken wij altijd gebruik van de meest actuele literatuur. Ook heb je tijdens de studie toegang tot onze online leeromgeving. Hierin vind je alle relevante informatie rondom je studie.
Vooropleiding
Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.
Voorbereiding en studiebelasting
Je studiebelasting is ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.
Kies je eigen studievorm
Volg het Wijkverpleging via een studievorm die bij jou past:
- Klassikaal, op een locatie naar keuze met medestudenten. Onze vele leslocaties zijn verspreid door het hele land. Zijn er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen? Dan bieden wij jou een alternatieve locatie.
- Via e-learning, studeren op afstand en toegang tot een digitale leeromgeving. Behoefte aan flexibiliteit? Je bepaalt zelf waar en wanneer je studeert. Stel online vragen aan je docent en medestudenten.
- In een virtual classroom, een combinatie van thuisstudie en klassikaal. Je volgt online lessen op vaste tijdstippen, samen met andere studenten en onder begeleiding van een docent.
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.