NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland
Wil jij leren hoe je installaties bedient en processen beheert in de procesindustrie? Kies dan voor een opleiding in de Procestechniek. Procestechniek is een samensmelting van werktuigbouwkunde, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en chemie. Met een opleiding procestechniek wordt je dus breed opgeleid en kun je aan de slag bij veel bedrijven in functies als procesoperator bij een aardewerk- of glasbedrijf tot een baan in de automotive industrie.
Procestechniek is het verwerken van grondstof tot een eindproduct. In een fabriek worden hier verschillende installaties voor gebruikt. Binnen de procestechniek richt je je dan ook op de bediening (of bedrijfsvoering) van deze installaties. Dit vakgebied is een samensmelting van verschillende onderdelen uit de werktuigbouwkunde, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en chemie. Zo kun je met een opleiding procestechniek op zak verschillende functies uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan procesoperator of improvement engineer.
Wil jij leren werken met verschillende installaties in een fabriek? En ervoor zorgen dat alle processen van de installaties goed werken? Tijdens een MBO opleiding tot procesoperator ontdek je hoe je de processen van installaties controleert. Je houdt processen in de gaten en grijpt in als er iets mis gaat.
Je kunt kiezen voor de opleiding MBO Procesoperator A niveau 2, waarbij je de automatische processen van verschillende installaties leert controleren. Tijdens de opleiding MBO Procesoperator B niveau 3 leer hoe je apparaten kunt bijstellen en hoe je de kwaliteit bewaakt van processen en producten.
MBO Operator C niveau 4
Lastige productieprocessen begeleiden, hightech apparatuur bedienen en meer verdieping in productietechniek. Het is een greep uit de vaardigheden die je leert tijdens de opleiding MBO Operator C niveau 4. Na het afronden van deze opleiding liggen de kansen voor het oprapen: zo kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een aardewerk- of glasbedrijf, chemiebedrijven, kunststof fabrikanten of bij een milieutechnisch bedrijf.
MBO technicus engineering niveau 4
Tijdens de opleiding MBO technicus engineering niveau 4 doe je kennis en vaardigheden op over zaken als elektrotechniek, mechatronica en werkbouwtuigkunde. Op die manier leer je ontwerpen uitwerken en ben je tegelijkertijd bezig met werkvoorbereiding, werkbegeleiding en onderhoud.
MBO mechanisch operator A niveau 2
Veel processen van fabrieksinstallaties zijn geautomatiseerd, maar er zijn alerte en deskundige mensen nodig die zorgen dat alles goed blijft werken. Tijdens de MBO mechanisch operator A niveau 2 leer je productieprocessen in de gaten analyseren en controleren, zodat alle processen op rolletjes blijven lopen.
HBO Programma Process Improvement Engineer
Wil jij bestaande processen optimaliseren, zodat ze meer rendement geven? Met het HBO Programma Process Improvement Engineer krijg je nog meer inzicht en kennis in procesmanagement onderwerpen en bedrijfskundige processen. Binnen een jaar kom je alles te weten over systeemontwikkeling, toegepaste technische bedrijfskunde, kwaliteitsmanagement en procesmanagement.
MBO Commercieel Technicus Engineering niveau 4
Tijdens de opleiding MBO Commercieel Technicus Engineering niveau 4 combineer je jouw technische kennis met klantcontact. Binnen twee jaar leer je alles over verkoop, marketing, relatiebeheer en verdiep je je ook in de nodige technische zaken. Na het afronden van deze opleiding kun je aan de slag op de commerciële afdeling van een technisch bedrijf, bijvoorbeeld in de metaalindustrie, machinebouw of transportmiddelenindustrie.
Een opleiding procestechniek volgen naast je baan? Bij NCOI kan het! Dat komt door onze unieke onderwijsmethode. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte leerstof, ervaren docenten en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een studievorm te vinden die aansluit op je wensen en behoeften. Daarnaast is alle leerstof zo ontwikkeld dat je het geleerde direct kunt toepassen in je eigen praktijk. Zo zie je snel resultaten en leer je zo efficiënt mogelijk.
Meer weten? Lees hier alles over onze unieke onderwijsmethode.
Heb je altijd al gedroomd van een carrière in de techniek? Maak dan nu de stap, want het aantal vacatures in de techniek neemt nog steeds toe. Ook het tekort aan goed opgeleide technici groeit, zowel op MBO- als HBO-niveau. Jouw kennis en kwaliteiten zijn dus hard nodig. Met een baan in de technische sector kun je verschillende kanten op. Denk bijvoorbeeld aan een specialisatie in werktuigbouwkunde, elektrotechniek, civiele techniek, procestechniek of mechatronica. De kans op het vinden van een geschikte baan is groot en de doorgroeimogelijkheden zijn ruim. Wil je inspelen op de arbeidsmarkt en ontdekken tot welke kansberoepen jij kunt doorgroeien? Neem dan eens een kijkje bij Omscholen naar de Techniek of download onze omscholingsbrochure.
In veel fabrieken wordt er grotendeels gewerkt met geautomatiseerde processen via machines en installaties. Als procesoperator ben je de mens achter deze machines. Je controleert of processen én subprocessen goed blijven werken en grijpt in wanneer er iets niet goed gaat. Dat vraagt niet alleen om technische expertise, maar ook om kennis van diverse apparatuur, grondstoffen en producten.
Wil jij graag meer weten over de baankansen, trends en andere relevante ontwikkelingen in dit vakgebied? Lees hier dan bijvoorbeeld wat de laatste Trends en Ontwikkelingen in de Techniek zijn. Ook als je inspiratie zoekt in het realiseren van jouw dromen kun je hier terecht. Lees bijvoorbeeld eens het blog ‘Ga voor wat je écht wilt - 5 tips’!