Een opleidingsbudget is een ontwikkelbudget dat werknemers jaarlijks mogen opnemen. Hiermee stimuleer je jouw professionele ontwikkeling en ervaar je meer werkplezier. Daarnaast investeer je in nieuwe vaardigheden, wat nieuwe perspectieven biedt voor de toekomst van je carrière. Of je recht hebt op dit opleidingsbudget hangt af van je collectieve arbeidsovereenkomst. Informeer hierover bij je leidinggevende.
Het opleidingsbudget hoef je niet in één keer op te maken. Bij de meeste organisaties kun je er ook voor kiezen om het budget op te sparen en te besteden aan duurdere trainingen of meerjarige opleidingen.
Om te weten te komen of jouw organisatie een opleidingsbudget aanbiedt, kun je navraag doen bij je leidinggevende of de HR-afdeling raadplegen. Ook kun je dit terugvinden in je arbeidsovereenkomst of cao. Bij het gebruik van je opleidingsbudget is de factuurdatum van je inschrijving leidend. Je kunt je dus ook inschrijven voor een opleiding die volgend jaar pas van start gaat. Wil je jouw opleidingsbudget van dit jaar nog inzetten? Zorg er dan voor dat je jouw inschrijving vóór 24 december afrondt.
Je opleidingsbudget kun je inzetten voor een deelopleiding of training naar keuze, maar ook bijvoorbeeld voor een volledig erkende opleiding. Bij NCOI Opleidingen kun je kiezen uit meer dan 1.250 opleidingen en trainingen. Onze opleidingen zijn speciaal gericht op werkenden. In tegenstelling tot gewone opleidingen zijn ze praktijkgericht, to the point en goed te doen naast je baan.
Als je geen opleidingsbudget hebt, zijn er andere mogelijkheden om je opleiding te financieren. Hierdoor hoeft studeren ook voor jou niet altijd duur te zijn. Ontdek alle subsidies en financiële regelingen.
Wil je graag meer weten over de mogelijkheden van het opleidingsbudget? Lees dan onderstaande blogs.