HBO Bacheloropleiding
NVAO geaccrediteerd
42 maanden
Met code: NCOI15
Heb je een passie voor wiskunde en wil je je enthousiasme en kennis op inspirerende wijze op jongeren overbrengen? Dan is het vak van leraar wiskunde een beroep met uitstekende perspectieven voor jou. Als wiskundeleraar ga je samen met leerlingen aan de slag met onderwerpen die in het dagelijks leven van belang zijn. Het vak wiskunde is onmisbaar voor veel studies en met je lessen kun je flink werken aan de toekomst van je leerlingen. In deze praktijkgerichte HBO Bachelor Lerarenopleiding Wiskunde ontwikkel je je op pedagogisch, vakdidactisch en vakinhoudelijk gebied. Na het behalen van deze opleiding ben je bevoegd docent voor het (V)MBO en de onderbouw van HAVO/VWO. Er is veel vraag naar bevoegde leraren wiskunde, waardoor je baanperspectieven uitstekend zijn. De modulaire en praktijkgerichte aanpak van Hogeschool NCOI zorgt voor een flexibele opbouw van de studie die goed met werk en privé te combineren is. Zo leer je het vak begrijpelijk en leuk overbrengen aan je leerlingen.
Wiskunde speelt ongemerkt een belangrijke rol in het leven van veel jongeren. Medische onderzoeken, economisch welzijn, bouwkunde, veiligheidstests en meer zijn domeinen waarin wiskunde een belangrijke rol speelt. Belangrijk dus dat jongeren zich de basis van het vak wiskunde eigen maken. Ben jij de leraar die de leerlingen inspireert om probleemoplossend te denken? Vind jij het leuk om leerlingen informatie op verschillende manieren uit te leggen? En wil je een rol spelen in hun persoonlijke ontwikkeling? Dan is het vak van leraar wiskunde iets voor jou.
Wil je je onderwijsbevoegdheid behalen, zodat je voor de klas kunt staan? Dan is deze HBO Bachelor Lerarenopleiding Wiskunde erg interessant voor je. Je behaalt met deze opleiding je officiële tweedegraads onderwijsbevoegdheid voor leraar wiskunde. Met een tweedegraadsbevoegdheid mag je lesgeven op het VMBO, aan de onderbouw van HAVO en VWO en op het MBO.
De HBO Bachelor Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Wiskunde is speciaal ontwikkeld voor werkenden. De opleiding bestaat uit 3 fases en een afstudeerfase. Per fase volg je meerdere modules. Tijdens je gehele studie heb je een persoonlijke studiebegeleider als vaste contactpersoon voor alles waar je tijdens je opleiding tegenaan loopt.
Tijdens deze Bacheloropleiding word je begeleid door topdocenten met ruime ervaring in de onderwijspraktijk. Zij koppelen vakinhoud aan vakdidactiek. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en oefeningen ontwikkel je je tot leraar. Hierbij vormen 3 thema’s de kern:
Bij ons kun je flexibel studeren. Dat betekent dat jij de opleidingsvariant kunt volgen die bij jou past. Met elke variant behaal jij jouw erkende HBO Bachelorgetuigschrift, maar op basis van jouw vooropleidingsniveau of werkervaring kun je je opleiding anders doorlopen.
In 3 fases en een afstudeerfase doorloop jij jouw HBO Bachelor. Je kunt instromen met een diploma HAVO of MBO-niveau 4. Heb je deze diploma’s niet? Dan kun je ook instromen met een 21+ toets.
Op basis van je achtergrond, werk- en leerervaring bepaal jij samen met een studiecoach hoe, wat en waar je leert. Dit kan door middel van valideren (het laten waarderen van eerder opgedane werk- en leerervaringen) of door het volgen van onderwijs. Heb je belangstelling voor HBO OP MAAT? Meld je dan aan voor de reguliere opleiding. Door in je toelatingsdossier de extra vragen over HBO OP MAAT te beantwoorden, kun je zien of het interessant voor je is. Als je hiervoor kiest kun je dit in het toelatingsdossier meteen aangeven. Een studiecoach neemt dan contact met je op. Bekijk HBO OP MAAT voor meer informatie.
Het hebben van een stageplaats of werkplek binnen het onderwijs vormt een essentieel en verplicht onderdeel van deze lerarenopleiding. Zo leer je onderwijsactiviteiten voorbereiden, uitvoeren en evalueren, een lesplanning opstellen en lessenseries uitvoeren. Als duaal student heb je een baan voor minimaal 20 uur per week die aansluit bij je opleiding. Ben je deeltijdstudent? Dan loop je vanaf de start van je opleiding 1 dag per week stage. Je zoekt zelf een stageschool. Het Stage Instituut van NCOI kan je hierbij helpen. Werk je al in het onderwijs, bijvoorbeeld als onderwijsassistent? Dan kun je de school waar je werkt vaak gebruiken als werkervaringsplek. Een praktijkbegeleider vanuit school begeleidt je tijdens het leertraject.
Zie Hogeschool NCOI voor meer praktische informatie en de kosten van de opleiding.
Werk je in het onderwijs? Dan kun je de Lerarenbeurs aanvragen bij DUO, waarbij je de meeste studiekosten vergoed krijgt. Zie Lerarenbeurs voor meer informatie en aanvragen.
Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Zie levenlanglerenkrediet (LLLK).
Volg de opleiding via een studievorm die bij jou past:
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.
In de eerste fase leg je de basis voor je verdere carrière in het onderwijs. In de tweede fase bouw je hierop verder. Het gewenste Bachelorniveau bereik je in de derde fase. Ook volg je in deze fase een keuzeprogramma richting Passend Onderwijs en Zorgverbreding, Schoolmanagement of Coaching, waarmee je de opleiding voor een deel inkleurt naar eigen wens. Ook tijdens de afstudeerfase zal je je verder specialiseren. Je maakt de keuze tussen het algemeen vormend onderwijs (AVO) of het beroepsonderwijs (BO).
Je verdiept je in het vak wiskunde, waarbij je aandacht besteedt aan onder andere meetkunde, statistiek, kansberekening en algebra. Daarnaast leg je de basis voor je carrière in het onderwijs. Zo ga je aan de slag met het ontwerpen van lessen en klassenmanagement.
Je verdiept je verder in wiskundige berekeningen en verwerft het inzicht en de competenties die nodig zijn om je kennis van wiskunde over te brengen op je leerlingen. Je leert over ontwikkelingspsychologie en de wijze waarop je effectief kunt communiceren met jongeren. Je ontwikkelt je in deze fase op het gebied van leerlingbegeleiding.
In de derde fase ligt de nadruk op de bredere context van het onderwijs. Welke rol speelt diversiteit in jouw klassen? En hoe ga je hiermee om? Hoe gebruik je media in je lessen? Daarnaast volg je een minor waarin je deze Bachelor een eigen, extra accent kunt geven. Je kunt kiezen uit de volgende minors:
In de laatste fase kies je tussen de richtingen algemeen vormend onderwijs (AVO) en beroepsonderwijs (BO). Je verzamelt alles wat je geleerd hebt in je portfolio. Daarnaast werk je aan een praktische afstudeeropdracht. Je toont in deze fase aan op HBO Bachelorniveau te functioneren. Tijdens deze fase ontvang je uiteraard de nodige begeleiding vanuit NCOI, zodat je zelfverzekerd naar je startbekwaamheid als leraar toewerkt.
Je ontvangt tijdens je opleiding uitgebreide informatie over de examinering. Elke module wordt apart afgerond met een toets die zo goed mogelijk aansluit bij de aard van de module.
Je behaalt met deze opleiding een erkend diploma. Je ontvangt namelijk het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Wiskunde’ van Hogeschool NCOI. Je bent dan bevoegd leraar wiskunde. Daarnaast mag je de graad BEd (Bachelor of Education) voeren. Het programma is officieel geaccrediteerd door de NVAO.
Wil je meer weten over de opbouw van onze opleidingen? Zie dan opbouw HBO.
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen. Welke mogelijkheden er zijn, lees je terug in onze subsidiebrochure.
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.