Heb je een vraag over je examen? Bekijk dan of je vraag in ons overzicht met veelgestelde vragen inclusief antwoorden over examens staat. Kosten, praktische zaken rondom examens zoals de locatie, uitslagen, Nederlands als tweede taal, je scriptie en je scriptiebegeleider zijn onderwerpen die hier onder meer zijn opgenomen.
Het kan voorkomen dat je bij een gepland examen niet aanwezig kunt zijn. In dit geval is het belangrijk je je afmeldt via het Examenbureau. Voor het afmelden van een examen gelden de volgende regels: Als je niet aanwezig kunt zijn bij het examen, moet je je vooraf afmelden bij het Examenbureau. De onderstaande regeling is hierbij van kracht:
Goed om te weten: als je je afmeldt voor een examen dan betekent dit dat één van de examenmogelijkheden vervalt.
De termijn voor het schrijven van je onderzoeksvoorstel en scriptie is zes maanden. Binnen drie weken na de laatste bijeenkomst van de module Eindscriptie lever je je onderzoeksvoorstel in. Vervolgens kun je de resterende tijd besteden aan het schrijven van je scriptie.
Een klacht over een examen kun je binnen 20 werkdagen na afloop van een examen schriftelijk/per e-mail indienen bij het Examenbureau. Wij kunnen alleen gemotiveerde klachten in behandeling nemen, daarom is het belangrijk dat je je klacht uitgebreid toelicht.
E-mail: examenbureau@ncoi.nl
Postadres: NCOI Examenbureau, Antwoordnummer 1160, 1200 VB Hilversum
Een NCOI-examen maakt een verplicht onderdeel uit van een opleiding. Als je geen vrijstelling hebt gekregen, moet je het examen maken om een diploma of certificaat in ontvangst te kunnen nemen.
De examens die door externe instituten worden afgenomen zijn niet altijd verplicht. Meer informatie hierover vind je bij de specifieke opleiding op e-Connect.
Bijzonder verzoek handicap
Als je lichamelijk of zintuigelijk gehandicapt bent, kun je bepaalde examens op een aangepaste manier afleggen. Hiervoor moet je uiterlijk zes weken voor het examen een verzoek indienen bij het Examenbureau. Het formulier hiervoor vind je op e-Connect. Belangrijk is dat het formulier voorzien is van een verklaring van een huisarts of specialist. De Examencommissie beslist uiteindelijk of je verzoek wordt ingewilligd.
Bijzonder verzoek dyslexie
Als je dyslexie hebt, kun je (uiterlijk zes weken voor het examen) een bijzonder verzoek met een dyslexieverklaring indienen bij het Examenbureau. In veel gevallen wordt er bij schriftelijke examens maximaal een half uur examentijd extra per examen toegestaan.
Het is mogelijk om een gewaarmerkte kopie van je diploma of certificaat te ontvangen. Het is een kopie voorzien van een stempel van NCOI Opleidingen en een handtekening. Via e-Connect kun je het formulier ‘Kopie diploma’ downloaden. De kosten voor een gewaarmerkt diploma of certificaat bedragen € 50,-.
Nee, dat is helaas niet mogelijk.
Bij enkele Nederlandse ambassades is dit mogelijk. Wil je hier gebruik van maken? Neem dan contact op het Examenbureau. Samen kijken we dan naar wat er voor jou mogelijk is.
Als het onderzoeksvoorstel drie keer is afgekeurd, moet je persoonlijke begeleiding inkopen. Het Examenbureau stelt je hiervan op de hoogte.
Ja, dat kan. Via het Examenbureau kun je tweemaal automatisch uitstel vragen. We werken met een vaste uitsteltermijn van negen weken. Na twee keer uitstel te hebben gevraagd, wordt bij een derde uitstelaanvraag € 195,- in rekening gebracht.
Goed om te weten: na drie keer uitstel moet je een herhalingstraining volgen of extra begeleidingsuren inkopen. De nieuwe inlevertermijn is dan afhankelijk van het aantal extra begeleidingsuren uiterlijk zes maanden later.
Als er een aanpassing in de leerstof van een module plaatsvindt, kan de examencommissie een verplichte inleverdatum vaststellen. Het is dan helaas niet mogelijk om van deze inleverdatum af te wijken.
Je mag helaas niet langer over een examen doen. Als Nederlands je tweede taal is, kun je wel een bijzonder verzoek indienen voor het gebruik van een woordenboek bij een schriftelijk examen. Het formulier voor dit verzoek vind je op e-Connect.
Je uitnodigingsbrief vind je op e-Connect onder ‘Mijn examens’. Deze brief moet je meenemen naar het examen.
Op e-Connect onder ‘Mijn downloads’ vind je het examenreglement.
Alle schriftelijke examens worden op een centrale plaats in Nederland georganiseerd op een zaterdag. Op de examenlocatie is een indeling van de zaal beschikbaar zodat je precies weet waar je moet zitten. In je uitnodigingbrief staat de exacte examenlocatie en -tijd aangegeven.
Ook een mondeling examen vindt plaats op een centrale plaats in Nederland. Deze examens kunnen van maandag t/m zaterdag plaatsvinden.
Binnen vier weken na de examendatum is het cijfer zichtbaar op e-Connect. Bij een mondeling examen ontvang je direct je cijfer van de examinator. Ook dan zal het cijfer binnen vier weken op e-Connect staan.
De termijn waarop de uitslagen van examens bij externe instituten bekend zijn varieert. Voor meer informatie hierover verwijzen we je graag door naar de website van het desbetreffende instituut.
Heb je vier weken na de examendatum nog geen cijfer? Neem dan contact op met het Examenbureau.
Je moet je onderzoeksvoorstel uiterlijk 3 weken na de laatste bijeenkomst van de module Eindscriptie inleveren. Dit doe je door het per e-mail naar examenbureau@ncoi.nl te sturen. Vervolgens wordt het beoordeeld door een onafhankelijke beoordelaar.
De eindopdracht moet een aantal weken na de laatste bijeenkomst worden ingeleverd. De exacte datum vind je terug op e-Connect. Op deze datum moet de eindopdracht binnen zijn bij het Examenbureau. Dit doe je door de opdracht digitaal te uploaden via e-Connect. Ingebonden versies die per post naar ons zijn gestuurd kunnen wij helaas niet accepteren en beoordelen.
Als het je niet lukt om binnen de gestelde termijn je eindopdracht in te leveren, kun je via e-Connect uitstel aanvragen.
Een schriftelijk examen vindt enkele weken na het afronden van de module plaats. Uiterlijk zes weken voor het examen vind je op e-Connect de uitnodigingsbrief met alle relevante informatie, zoals de datum, tijd en locatie.
Voor een mondeling examen plant het Examenbureau een examen voor je in. Dit is meestal kort na de laatste bijeenkomst. Uiterlijk zes weken voor het examen vind je op e-Connect alle informatie over dit examen. Door het aantal mondelinge examens en het tijdvak waarbinnen ze worden afgenomen, is het helaas niet altijd mogelijk om rekening te houden met de voorkeuren van onze studenten.
Als je scriptie door je begeleider en een onafhankelijker beoordelaar als verdedigbaar is beoordeeld, ontvang je van het Examenbureau een definitieve uitnodiging voor je verdediging. Dit is ongeveer acht weken na het inleveren van je scriptie.
Je scriptieverdediging duurt maximaal zestig minuten. De eerste twintig minuten krijg je de gelegenheid je scriptie te presenteren. Hierna gaan je begeleider en een beoordelaar op een of meer aspecten van je scriptie in.
De kosten van alle examens kun je terugvinden op het kostenoverzicht op e-Connect onder ‘Mijn downloads’. De kosten van een herexamen zijn gelijk aan de kosten van een gewoon examen. Voor de kosten van examens bij externe instituten verwijzen we graag naar de specifieke opleiding op de website of naar de website van het desbetreffende instituut.
De examens worden ontwikkeld op basis van de leerdoelen, literatuur, artikelen en readers die in de online leeromgeving van de module genoemd worden. Onder het kopje ‘Exameninformatie’ vind je alle examenstof overzichtelijk bij elkaar.
Informatie van docenten zelf, zoals zelfgemaakte sheets, behoren niet tot de examenstof, maar kunnen je wel helpen bij het bestuderen van de leerstof.
Als je een onvoldoende hebt gehaald, kun je een herkansing aanvragen. De kosten van een herexamen zijn gelijk aan de kosten van een gewoon examen.
Om deel te kunnen nemen aan een schriftelijk examen moet je een geldig identiteitsbewijs en je uitnodigingsbrief bij je hebben. De uitnodigingsbrief vind je op e-Connect.
Daarnaast mag je behalve een pen (blauw- of zwartschrijvende ballpoint) een niet-programmeerbare rekenmachine gebruiken. Als je een openboekexamen doet, mag je ook bepaalde boeken gebruiken. Welke boeken dit zijn staat in je uitnodigingsbrief.
Je mag alleen gebruikmaken van materiaal dat tijdens de opleiding is gebruikt. Het gebruik van extra boeken, studiewijzers, aantekeningen en uitwerkingen van opdrachten en oefeningen is niet toegestaan, tenzij dit vermeld staat in je uitnodigingsbrief. Daarnaast mogen in het boek geen aantekeningen of verwijzingen staan. Wel is het toegestaan om arceringen of onderstrepingen in het boek aan te brengen.
Op basis van het aandachtsgebied van je scriptie krijg je een scriptiebegeleider toegewezen door NCOI. Dit is niet altijd dezelfde persoon als de docent of beoordelaar van je onderzoeksvoorstel.
Zodra je onderzoeksvoorstel met een voldoende is beoordeeld, ontvang je per e-mail de gegevens van je scriptiebegeleider.
De NCOI-examens worden ontwikkeld door professionele, vakbekwame NCOI-docenten en/of ontwikkelaars die ervoor zorgen dat het examen goed aansluit op het lesmateriaal.
Jazeker, eindopdrachten worden altijd vertrouwelijk behandeld. Ze worden alleen ter correctie voorgelegd aan de beoordelaar van de opleiding en, indien noodzakelijk, aan een tweede beoordelaar uit hetzelfde vakgebied. Beide beoordelaars hebben een geheimhoudingsplicht ten aanzien van de opdrachten die zij vanuit NCOI Opleidingen beoordelen. Aanvullend kan schriftelijk een geheimhoudingsverklaring worden opgevraagd bij het Examenbureau via het contactformulier in e-Connect.
Eindopdrachten mogen niet, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, door NCOI Opleidingen worden gebruikt voor informatiedoeleinden. Na de beoordeling wordt een exemplaar van de eindopdracht opgenomen in het archief van NCOI Opleidingen. Van overheidswege (ministerie van OCW) moet de eindopdracht voor een periode van vijf jaar in het archief worden bewaard. Na dat termijn wordt de eindopdracht vernietigd.