Het Nieuwe Werken (HNW) doet het uitstekend in Nederland. Dat blijkt uit de Nationale Enquête over Het Nieuwe Werken van uitgeverij Vakmedianet. Dit jaar is deze enquête voor de vijfde keer gehouden onder zo’n 5.300 professionals. Ruim de helft van de Nederlandse bedrijven heeft HNW inmiddels ingevoerd en de resultaten liegen er niet om: blijere werknemers, want die kunnen werken waar en wanneer ze maar willen, maar vooral ook blijere werkgevers. HNW levert namelijk een aanzienlijke kostenbesparing op.
Lagere huisvestingskosten
Een kantoorpand huren kan flink in de papieren lopen, maar werknemers die op afstand werken, hebben minder en soms zelfs helemaal geen kantoor nodig. Deze besparing op de huisvestingskosten was voor bedrijven altijd al aandrijving om HNW te implementeren, zo blijkt uit de eerdere edities van de enquête, en volgens 56 procent van de ondervraagden is dat ook dit keer weer het geval. Sterker nog: de behoefte aan kostenbesparing is alleen maar groter geworden. In 2013 was dit nog voor 38 procent van de professionals een reden om HNW in te voeren, in 2014 voor 46 procent.
Hogere productiviteit
Duurzame inzetbaarheid is een andere reden om HNW in te voeren: 34 procent van de werkgevers zegt werknemers meer verantwoordelijkheid te willen geven, 30 procent wil op die manier gehoor geven aan de wensen van de werknemers. Verder zegt een aantal respondenten ook de vruchten te plukken van de productiviteitsverhoging en een aantrekkelijker werkgeverschap als gevolg van HNW (beide 16 procent). Tegenover al deze positieve geluiden lijkt de stem van een kleine minder enthousiaste minderheid te verstommen: slechts 8 procent vindt dat de invoering van HNW helemaal niets heeft opgeleverd.
Vrijheid blijheid
Alles goed en wel, maar hoe zit het dan eigenlijk met de werknemers? Ervaren zij deze nieuwe manier van werken ook als positief? Het antwoord op die vraag luidt volmondig: ja. Niet minder dan 64 procent van de professionals zegt er meer energie van te krijgen, 69 procent geeft aan productiever te zijn geworden, 88 procent heeft er meer vrijheid door gekregen en 66 procent heeft nu meer plezier in het werk. Medewerkers worden dus zeker blij van HNW.
Flexibele managers zijn een noodzaak
Bij alle veranderingen die HNW met zich meebrengt, is de stijl van leidinggeven onder de meeste managers vrijwel gelijk gebleven. Slechts een derde van de werknemers vindt dat hun manager zich anders opstelt waar het bijvoorbeeld gaat om resultaatgerichtheid of coachend vermogen.
Dat is opvallend, vindt Henny van Egmond, partner bij Yolk organisatieadvies.
Volgens Van Egmond, die bedrijven al jarenlang adviseert over hoe ze het beste om kunnen gaan met HNW, is flexibel leiderschap juist heel erg noodzakelijk: “Als je de stijl van leidinggeven niet aanpast, alleen HNW invoert voor kostenbesparing en geen betrokkenheid hebt van je werknemers, ga je problemen creëren. Wil je snel succesvol zijn, dan moet je snel kunnen veranderen. Daar heb je betrokken werknemers voor nodig, mensen die de verandering snel kunnen omarmen.”
Pak HNW professioneel aan
Voor het succesvol implementeren van HNW, is kennis nodig van personeel en organisatie. NCOI Opleidingen is al jaren succesvol in het verzorgen van trainingen en opleidingen op dat zeer vlak. Bekijk snel ons ruime aanbod.
Bron: pwdegids
Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50