Verzorgende IG: wat betekent dat eigenlijk?

Verzorgende IG staat voor Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG). De term VIG of VIG’er hoor je ook vaak. Dit komt op hetzelfde neer als verzorgende IG. Als verzorgende IG (VIG) ben je opgeleid binnen het MBO (niveau 3) en werk je in de verpleging, verzorging, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, kraamzorg of gehandicaptenzorg. Je hebt dan een afwisselende baan, waar veel vraag naar is. Een mooie baan ook, als je ervan houdt mensen te helpen. 

Wat doet een verzorgende IG?

Een verzorgende IG helpt en ondersteunt mensen die zichzelf (tijdelijk) niet kunnen redden. Denk aan oudere mensen, mensen die moeten revalideren na een operatie of vrouwen die net zijn bevallen.

Takenpakket verzorgende IG

Je cliënt behandel je volgens een zorgplan. Hierin staat beschreven wat de doelstellingen van de cliënt zijn en welke zorg jij als verzorgende IG verleent. Het zorgplan wordt opgesteld door de verpleegkundige. Je kunt daar een bijdrage aan leveren, maar je houdt je vooral bezig met de uitvoering van het plan. 
Als verzorgende IG heb je de volgende zorgtaken: 

  • Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van de cliënt, zoals wassen en aankleden.
  • Je voert gesprekken met de cliënt, waarbij je een luisterend oor biedt. 
  • Je bent de spil in het contact met de familie, de huisarts en andere zorgprofessionals zoals de fysiotherapeut of verpleegkundige. 
  • Je voert kleine verpleegtechnische handelingen uit, bijvoorbeeld het toedienen van medicatie of het inbrengen van een katheter. 
 

Wat is het verschil tussen een verzorgende IG en een verpleegkundige?

Er bestaat een verschil tussen een verzorgende IG en een verpleegkundige. Verzorgenden IG helpen bij de dagelijkse basiszorg, zoals wassen en aankleden, en geven ondersteuning bij dagelijkse handelingen. Denk daarbij aan het klaarmaken en serveren van het ontbijt of het bezoek aan het toilet. Verder heeft de verzorgende IG een signalerende functie: hoe gaat het met de client? Hoe ervaart hij of zij de zorg? Wat kun je doen om nog bij te dragen aan zijn of haar welzijn?  

Verpleegkundigen zijn opgeleid op MBO-V- of HBO-V-niveau. Zij zijn actief in de volle breedte van de gezondheidszorg. Verpleegkundigen bieden basiszorg en mogen zelfstandig verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals prikken, wonden verzorgen, katheter verwisselen, zuurstof aanreiken en bloedsuiker bepalen. Ook coördineren en organiseren ze Vet verlenen van zorg.

Mocht je de opleiding Verzorgende IG hebben gevolgd, dan kun je daarna kiezen voor de opleiding Verpleegkundige. Deze opleiding wordt gegeven op het niveau MBO 4. Beide beroepen hebben een MBO-niveau, maar het werk van een verpleegkundige wel meeromvattend en ook een stuk complexer. Verpleegkundige bijvoorbeeld te maken met situaties die snel veranderen.

Wat is het verschil tussen een helpende en een verzorgende IG?

Het verschil tussen een helpende en verzorgende IG zit hem vooral in het MBO-niveau en de daaruit vloeiende bevoegdheden. 

Als verzorgende IG heb je MBO niveau 3. Je richt je dan met name op het welzijn van de client en voert licht verzorgende taken uit, zoals assisteren bij wassen en aankleden. Daarnaast mag je ook kleine verpleegkundige handelingen uitvoeren, zoals injecteren, katheteriseren en een maagsonde inbrengen.

Een helpende heeft MBO niveau 2. Je houdt je dan bezig met het verzorgen sociale en recreatieve activiteiten. Je zet ook koffie voor de client, maakt het ontbijt klaar en voert allerlei huishoudelijke taken uit, waaronder stofzuigen en de tafel dekken en afruimen. Daarnaast voer je ook enkele administratieve en andere ondersteunende werkzaamheden uit. 

Aan de slag als verzorgende IG

Verzorgende IG worden? Dan moet je wel eerst een erkend MBO diploma Verzorgde IG behalen. Je wordt dan officieel geregistreerd als verzorgende IG. Je kunt dit diploma behalen door de erkende opleiding MBO Verzorgende IG niveau 3 bij ons te volgen. 

Toelating opleiding

Om toegelaten te worden tot de opleiding MBO Verzorgende IG niveau 3, moet je beschikken over een van de volgende diploma’s/ bewijzen: een MBO-diploma niveau 2, een VMBO-diploma (kader, gemengde of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar leerjaar 4.

Doorgroeimogelijkheden verzorgende IG

Denk je ook al na over wat de mogelijkheden zijn na een opleiding tot verzorgende IG? Er zijn verschillende mogelijkheden voor een vervolgopleiding. Je kunt doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4 met de BBL-opleiding. 

Meer weten? Neem contact met ons op

Wil je meer informatie over onze opleidingen of heb je hulp nodig bij het kiezen van de opleiding die bij je past? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs. Zij helpen je graag verder. Je kunt ze bereiken via 035 -6 400 411 of via info@ncoi.nl. Wil je liever gebeld worden? Vul dan ons contactformulier in. Een van onze adviseurs belt je dan op het moment dat het jou schikt. 

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50

MBO’ers gezocht: deze MBO-opleidingen zijn nu extra kansrijk

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt momenteel met een aanzienlijk tekort aan MBO’ers, met name in de zorg- en technieksector. De MBO Raad sloeg begin december alarm, met een dringende oproep aan de politiek om meer MBO’ers te trekken. Dit tekort is de afgelopen jaren verergerd door vergrijzing en de groeiende vraag naar gespecialiseerde vakmensen. Dit biedt interessante kansen voor jou, als je overweegt een MBO-opleiding te volgen. 
Lees verder
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.