De verschillen tussen een MBO- en HBO-opleiding tot verpleegkundige

Wil jij graag verpleegkundige worden in de thuiszorg, het ziekenhuis of een zorginstelling? Dan kun je kiezen voor een MBO-opleiding verpleegkunde of een HBO-opleiding verpleegkunde. In veel werksituaties voeren MBO- en HBO-verpleegkundigen voor een groot deel dezelfde werkzaamheden uit. Maar er zijn wel degelijk verschillen.

De belangrijkste verschillen tussen MBO- en HBO-verpleegkunde

De HBO-verpleegkundige heeft een zwaarder beroepsprofiel dan de MBO-verpleegkundige. Waar de MBO-verpleegkundige zelfstandig handelingen uitvoert en vooral werkt in situaties met geplande en voorspelbare zorg, werkt de HBO-verpleegkundige in zorgsituaties die onvoorspelbaar en complex zijn. De competenties van de MBO-verpleegkundige liggen meer op het gebied van de zorg voor de individuele patiënt. De HBO-verpleegkundige heeft daarnaast ook een overstijgende regisseursrol. Die rol omvat het hele zorgproces met taken als het indiceren en organiseren van zorg, evidence based practice, klinisch redeneren, coachen, praktijkgericht onderzoek en klinisch leiderschap.

Welke verpleegkundige opleiding past het beste bij jou?

Kies je voor een opleiding verpleegkunde op MBO- of HBO-niveau? Wat past het best bij jou? Dat hangt af van jouw ambities. Op beide niveaus krijg je les in vakken als anatomie, pathologie (ziekteleer), ethiek (moreel beraad), wetgeving, praktijklessen over de zorg, vaardigheden (injecteren, blaas katheteriseren, ADL) en meetinstrumenten leren gebruiken. Met het diploma dat je behaalt kun je het beroep van verpleegkunde uitvoeren. Is het jouw ambities om vooral praktisch te werken aan het bed van de patiënt? Of wil je daarnaast graag meer de regie hebben en coördinerende taken uitvoeren? Het is ook goed om te weten wat de verschillen in de opleidingen op MBO- en HBO-niveau zijn.

Kenmerken HBO-opleiding tot verpleegkundige

In het actuele beroepsprofiel besteedt de HBO Bacheloropleiding extra aandacht aan de complexer wordende zorg. Een HBO-verpleegkundige moet goed kunnen analyseren aan de hand van evidence based practice. De HBO’er krijgt de titel ‘regieverpleegkundige’ en is regisseur van de zorgverlening. De HBO-opleiding omvat meer theorie dan de MBO-opleiding. Je leert werken volgens EBP. De opleiding is ingedeeld naar de competenties geïnspireerd op de CanMEDS rollen: 

  • Zorgverlener
  • Communicator
  • Samenwerkingspartner 
  • Organisator
  • Gezondheidsbevorderaar
  • Reflectieve EBP-professional
 

Kenmerken MBO-opleiding tot verpleegkundige niveau 4

De MBO-verpleegkundige behoudt ook in het actuele beroepsprofiel de huidige bevoegdheden. De MBO’er blijft zelfstandig de voorbehouden handelingen uitvoeren in voorspelbare zorgsituaties. Het verschil met HBO is vooral dat de MBO-opleiding minder aandacht besteedt aan probleemanalyses, theorie en evidence based practice.

Verpleegkundige worden

Werk je al als verzorgende in de zorg en wil je de stap naar verpleegkundige zetten? Of werk je nog niet in de zorg en wil je graag omscholen naar het mooie vak van verpleegkundige? Dan zijn er heel wat scholingsmogelijkheden naast je werk. Kijk maar eens naar onze deeltijdopleidingen Verpleegkunde.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50

MBO’ers gezocht: deze MBO-opleidingen zijn nu extra kansrijk

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt momenteel met een aanzienlijk tekort aan MBO’ers, met name in de zorg- en technieksector. De MBO Raad sloeg begin december alarm, met een dringende oproep aan de politiek om meer MBO’ers te trekken. Dit tekort is de afgelopen jaren verergerd door vergrijzing en de groeiende vraag naar gespecialiseerde vakmensen. Dit biedt interessante kansen voor jou, als je overweegt een MBO-opleiding te volgen. 
Lees verder
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.