Alles over de bekwaamheidseisen voor leraren

Net als veel andere sectoren heeft ook het onderwijs te kampen met personeelstekorten. Als je leraar wilt worden is dat dus een goede beroepskeuze. Een leraar moet echter wel aan een aantal wettelijke kwaliteitseisen voldoen. Die eisen zijn onderverdeeld in drie vlakken:

  1. Vakinhoudelijke bekwaamheid
  2. Vakdidactische bekwaamheid
  3. Pedagogische bekwaamheid
 

In deze blog gaan we verder in op wat die bekwaamheidseisen precies zijn.

Wat zijn bekwaamheidseisen voor leraren?

De bekwaamheidseisen waar we het hier over hebben, gelden voor alle leraren in het primair en voortgezet onderwijs en in het MBO. Ze zijn wettelijk vastgelegd en omschrijven wat leraren minimaal moeten weten en kunnen. Scholen mogen alleen leraren aanstellen die aan deze bekwaamheidseisen voldoen. Dat geldt ook voor godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs.

Verschillen in eisen tussen primair en voortgezet onderwijs

Er zijn wel verschillen tussen de bekwaamheidseisen voor primair onderwijs en de bekwaamheidseisen voor voortgezet onderwijs. Het basisonderwijs is een tak binnen het primair onderwijs.

Als het om pedagogische bekwaamheid gaat, is er niet veel verschil tussen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. Het gaat er vooral om dat je een veilig, ondersteunend en stimulerend onderwijsklimaat voor leerlingen kunt realiseren. Je draagt bij aan de ontwikkeling van de leerlingen tot zelfstandige en verantwoordelijke volwassenen.

Op vakinhoudelijk en vakdidactisch gebied zijn er wel specifieke verschillen. Een leraar in het basisonderwijs is een generalist die werkt met kinderen van 4 tot 12 jaar, die vooral basiskennis moeten opdoen in allerlei vakken. In het voortgezet onderwijs ben je een specialist die heel specifieke kennis moet hebben van het vak dat je geeft. Bijvoorbeeld Nederlands of een andere taal of natuurkunde, scheikunde, economie, geschiedenis of een ander vak.

Voldoen aan de bekwaamheidseisen

Om te voldoen aan de bekwaamheidseisen moet je de juiste opleiding volgen. Misschien werk je al in het onderwijs of wil je omscholen naar het vak van leraar. Kijk dan eens naar onze deeltijd lerarenopleidingen.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.