De juiste opleiding kiezen: 7 tips die je helpen bij studiekeuzestress

Als werkende professional weet je dat doorontwikkeling belangrijk is om te blijven groeien in je carrière. Misschien overweeg je een opleiding, maar vind je het moeilijk om de juiste keuze te maken. Welke studie sluit aan bij jouw ambities en helpt je verder in je loopbaan? In deze blog geven we je praktische tips om deze uitdaging aan te pakken en je te helpen de juiste studierichting te vinden. 
 

1. Zelfreflectie: wat wil je leren? 

Voordat je een opleiding kiest, is het belangrijk om te begrijpen wat je wilt leren en welke vaardigheden je wilt ontwikkelen. Neem de tijd voor zelfreflectie. Stel jezelf de volgende vragen: 

  • Wat zijn de belangrijkste taken in mijn huidige functie en welke vaardigheden mis ik daarbij? 
  • Welke onderdelen van mijn werk geven me energie en welke kosten me moeite? 
  • Waar zie ik mezelf over vijf jaar? Welke rol wil ik vervullen? 

Door deze vragen te beantwoorden, krijg je een beter beeld van je ontwikkelbehoeften. Ook kan een persoonlijkheidstest je goed inzicht geven in jouw profiel. Dit helpt je om een opleiding te kiezen die niet alleen aansluit bij je huidige functie, maar ook bij je toekomstige ambities. Misschien merk je dat je graag mensen helpt en overweeg je om je om te scholen met een opleiding in de zorg. Of wellicht ben je sterk in analyseren en past een opleiding in data-analyse beter bij je.  
 

2. Praat met je collega’s en leidinggevende 

Om erachter te komen wat je nog kunt leren, is het verstandig om gesprekken met je collega’s en leidinggevende te voeren. Hier zijn enkele tips om dit effectief aan te pakken: 

  • Vraag om feedback: Vraag je manager om feedback over je prestaties. Wat zijn volgens hem/haar jouw sterke punten en waar liggen verbeterkansen? Dit kan je helpen om te ontdekken welke vaardigheden je verder kunt ontwikkelen. 
  • Voer ontwikkelingsgesprekken: Plan een gesprek met je leidinggevende om je loopbaanontwikkeling te bespreken. Informeer welke opleidingen of trainingen zij aanbevelen op basis van je huidige rol en toekomstmogelijkheden binnen het bedrijf. 
  • Bespreek met collega’s: Praat met collega’s die recent een opleiding hebben gevolgd. Wat waren hun ervaringen? Welke vaardigheden hebben zij geleerd en hoe hebben deze hen geholpen in hun carrière? 

Deze gesprekken kunnen je waardevolle inzichten geven en je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. 
 

3. Verken mogelijkheden binnen jouw organisatie 

Veel organisaties bieden interne opleidingen, trainingen of ontwikkelingsprogramma’s aan. Informeer bij je HR-afdeling naar de mogelijkheden. Hier zijn enkele manieren om dit efficiënt aan te pakken: 

  • Informatie inwinnen: ga op zoek naar trainingen die specifiek gericht zijn op de ontwikkeling van skills die belangrijk zijn voor jouw functie of voor toekomstige rollen binnen het bedrijf. 
  • Scholing op maat: kijk of er mogelijkheden zijn voor maatwerktrajecten die aansluiten bij jouw persoonlijke leerdoelen en de behoeften van de organisatie. 
  • Netwerk op evenementen: neem deel aan interne netwerkbijeenkomsten of workshops. Dit kan je helpen om meer te leren over de vaardigheden die binnen de organisatie waardevol zijn. 

 

4. Ga in gesprek met studieadviseurs 

Studieadviseurs zijn er om je te helpen bij het maken van de juiste keuze. Ze hebben veel ervaring met het begeleiden van werkende professionals en kunnen je voorzien van waardevolle inzichten. Bij NCOI kun je altijd terecht voor een persoonlijk adviesgesprek. Stel bijvoorbeeld vragen omtrent de inhoud van verschillende opleidingen, financieringsmogelijkheden en carrièreperspectieven. Aarzel niet om contact op te nemen. Een goed gesprek kan vaak al veel opheldering bieden. 
 

5. Keuzehulp: online tools om je te ondersteunen 

Er zijn tal van online tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het maken van een studiekeuze. Maak bijvoorbeeld een studiekeuzetest, waarmee je jouw interesses en vaardigheden in kaart brengt en aan mogelijke studierichtingen worden gekoppeld. Er zijn ook carrière-exploratietools waarmee je ontdekt welke opleidingen passen bij jouw profiel en welke vaardigheden je kunt ontwikkelen om je carrière een boost te geven. Hoewel deze tools waardevol kunnen zijn, is het belangrijk om ze te zien als ondersteuning en niet als definitief antwoord. Combineer de resultaten altijd met je eigen inzichten en adviezen van professionals. Twijfel je nog tussen opleidingen? Vraag dan een opleidingsbrochure aan met gedetailleerde informatie over een opleiding. Dit helpt je om opleidingen met elkaar te vergelijken. 
 

6. Bezoek open dagen en voorlichtingsbijeenkomsten 

Niets geeft je een beter beeld van een opleiding dan deze met eigen ogen te zien en te ervaren. Open dagen en voorlichtingsbijeenkomsten bieden je de kans om de sfeer te proeven op de onderwijslocatie. Ook geeft het je de gelegenheid om vragen te stellen aan docenten en studenten. Laat je inspireren tijdens een open dag of een online voorlichtingsbijeenkomst. Dit geeft je ook de gelegenheid om de afweging te maken tussen regulier en particulier onderwijs
 

7. Maak een proefberekening van de studiekosten 

Financiën spelen vaak een belangrijke rol bij de keuze voor een opleiding. Het is daarom verstandig om een proefberekening te maken van de kosten. Houd hierbij rekening met: 

  • Collegegeld of opleidingskosten 
  • Studiematerialen 
  • Eventuele reiskosten 
  • Mogelijke subsidies of tegemoetkomingen van je werkgever 

Bij NCOI bieden we transparante prijzen en kunnen we je adviseren over financieringsmogelijkheden. Veel werkgevers zijn bereid om bij te dragen aan de ontwikkeling van hun medewerkers, dus informeer zeker bij je HR-afdeling naar de mogelijkheden. 
 

Van studiekeuzestress naar carrièreontwikkeling 

Het kiezen van de juiste opleiding hoeft geen bron van stress te zijn. Door jezelf goed te informeren en gesprekken aan te gaan, kun je tot een weloverwogen besluit komen. Onthoud dat er niet één perfect pad is.  

Bij NCOI staan we klaar om je te begeleiden in dit proces, zodat je de juiste stappen kunt zetten voor je toekomst. Of je nu kiest voor een volledige opleiding of begint met een losse module, wij bieden de flexibiliteit en ondersteuning die je nodig hebt om je professionele doelen te bereiken. Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies en ontdek hoe wij jou kunnen helpen de volgende stap in je carrière te zetten. 

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.