Trends en ontwikkelingen in de techniek

Zowel technologische als maatschappelijke en economische ontwikkelingen hebben invloed op de techniekbranche. We delen hier graag drie belangrijke trends en ontwikkelingen in de techniek.

Drie trends in techniek

1. Circulariteit 

Milieu- en klimaatontwikkelingen en de gevolgen daarvan zorgen ervoor dat duurzaamheid tegenwoordig hoog op de maatschappelijke agenda staat. En niets is duurzamer dan een circulaire economie. Je gebruikt alles wat is afgeschreven gewoon weer opnieuw. Afval bestaat niet, wel nieuwe grondstoffen. In de bouw bijvoorbeeld, kun je een pand platgooien en het puin op de afvalberg storten. Maar je kunt er ook anders mee omgaan. Slopen wordt dan oogsten en uitvoerders worden ‘oogstmeesters’. Zo kun je het gebruik van primaire grondstoffen die uit de natuur worden gewonnen terugdringen. 

Een extra reden om dit toe te passen is dat momenteel de grondstoffenprijzen enorm aan het stijgen zijn. Dat komt omdat grondstoffen schaars zijn. Gebruiken wat we al hebben is dan de manier om van die schaarste af te komen. Urban mining is een manier om dat te doen. Het besef dat zo’n nieuw economisch model wel eens een oplossing kan zijn voor veel maatschappelijke problemen moet echter wel groeien.

2. Soft skills 

In onze westerse maatschappij, en zeker in Nederland, zijn hiërarchische verhoudingen in de loop van de tijd behoorlijk veranderd. Zei de baas vroeger dat je moest springen, dan vroeg de medewerker: hoe hoog? Tegenwoordig vraagt die medewerker: waarom? Het is nu ook in de technische branche belangrijk om niet alleen over inhoudelijke kennis maar ook over goede soft skills te beschikken. Bij die soft skills gaat het bijvoorbeeld om het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van samenwerken, communicatie en kritisch denken en analyseren. 

Dat is ook nodig omdat nieuwe technieken dwingen tot meer samenwerking. Innovatie vraagt om aanpassingsvermogen, maar biedt ook nieuwe kansen. Bijvoorbeeld het ontstaan van nieuwe functies. Het stimuleren van veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen heeft bij veel organisaties en bedrijven hoge prioriteit. Ook hierbij spelen soft skills een grote rol. Om de human factor in het stimuleren van een hoger veiligheidsbewustzijn te versterken is aanpassing van gedrag nodig. Die human factor hangt samen met soft skills. 

3. Big data

Big data speelt een steeds grotere rol in de techniekbranche. Hoewel de monteur op de werkvloer wellicht nog niet direct bezig is met big data, worden er wel al goede platforms voor interpretatie van data gebouwd en opgeleverd. Uiteindelijk resulteert dit in ‘predictive maintenance’. De big-datatransitie voltrekt zich in drie fasen:

  • Loggen van data;
  • Verzamelen van data en tools bouwen voor interpretatie van deze data;
  • Onderhoudsplannen/asset management oppakken.


Maar je ziet ook dat kennis van ‘traditionele’ techniek en de benodigde vaardigheden binnen de branche minstens zo belangrijk blijft. Bedrijven moeten ook in deze kennis en vaardigheden blijven investeren om te voorkomen dat deze kennis door de vergrijzing in de branche definitief verdwijnt.

Meer weten over het vakgebied techniek?

Wil jij meer weten over de techniekbranche? Welke ontwikkelingen er op het gebied van techniek zijn? Welke kansen en mogelijkheden er voor je zijn en welke opleidingen daarbij passen? In onze opleidingsbrochure Techniek vertellen we je hier alles over en kun je lezen hoe jij je carrière verder kunt vormgeven. Download de brochure.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50

MBO’ers gezocht: deze MBO-opleidingen zijn nu extra kansrijk

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt momenteel met een aanzienlijk tekort aan MBO’ers, met name in de zorg- en technieksector. De MBO Raad sloeg begin december alarm, met een dringende oproep aan de politiek om meer MBO’ers te trekken. Dit tekort is de afgelopen jaren verergerd door vergrijzing en de groeiende vraag naar gespecialiseerde vakmensen. Dit biedt interessante kansen voor jou, als je overweegt een MBO-opleiding te volgen. 
Lees verder
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.