‘Antipestwet’ in werking getreden

Deze maand is de Wet Sociale Veiligheid Op Scholen, ook wel de ‘Antipestwet’ genoemd, in werking getreden. Deze wet bepaalt dat schoolbesturen verplicht zijn te zorgen voor de sociale veiligheid op hun scholen. Hoe ze dat aanpakken, mogen ze zelf bepalen.
 
Volgens de PO-Raad (Primair Onderwijs) en de VO-Raad (Voortgezet Onderwijs) is het belangrijk dat scholen leerlingen een sociaal-veilige omgeving bieden. Dat is namelijk van wezenlijk belang voor kinderen om zich goed te kunnen ontwikkelen en te kunnen leren. Pestgedrag kan een ernstige belemmering vormen.
 
Verplichtingen
De antipestwet is niet helemaal nieuw. Het is een wet die bestaat uit aanpassingen van bestaande wetten: de WPO, WEC en WVO. Schoolbesturen moeten volgens de wet aan de volgende verplichtingen voldoen:

  1. Het voeren van een sociaal veiligheidsbeleid.
  2. Het coördineren van het beleid ten aanzien van pesten en het fungeren als aanspreekpunt in het kader van pesten beleggen bij een persoon.
  3. Het monitoren van de sociale veiligheid van leerlingen op een manier die een actueel en representatief beeld geeft. Daaronder valt ook het welbevinden van de leerlingen. 

De onderwijsinspectie houdt hier toezicht op.
 
Vrijheid van onderwijs
Om het pesten zo goed mogelijk tegen te gaan, is het volgens de PO-Raad belangrijk dat scholen het pesten integraal aan kunnen pakken op een manier die past binnen het veiligheidsbeleid en de pedagogische visie van de school. De PO-Raad en de VO-Raad waren dan ook steeds tegen eerdere plannen van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs om specifieke antipestprogramma’s voor te schrijven. Dat past volgens hen niet bij de vrijheid van onderwijs.
 
U werkt in het onderwijs en wilt uw kennis uitbreiden of wilt u de overstap maken naar een carrière in het onderwijs? NCOI Opleidingen heeft een uitgebreid pakket aan opleidingen en cursussen op het gebied van onderwijs en pedagogiek.
 
Bron: PO-Raad

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.