4 tips om Het Nieuwe Werken te bevorderen

Veel bedrijven hebben Het Nieuwe Werken (HNW) al in hun organisatie geïntroduceerd. HNW is een verzamelnaam voor diverse manieren van slimmer, efficiënter en effectiever werken, gebruikmaken van nieuwe technologieën en experimenteren met nieuwe vormen van samenwerking. Hierbij hoort ook een nieuwe manieren van leidinggeven: minder hiërarchie, meer eigen verantwoordelijkheid, meer delegeren en meer overlaten aan eigen creativiteit en oplossingsgerichtheid. Deze vernieuwing van de fysieke werkplek en organisatiestructuur en -cultuur brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Een goed voorbeeld daarvan is dat meer medewerkers hun werkzaamheden vanuit huis verrichten. Hierdoor kunnen zij zich vaak beter concentreren en gaan de reiskosten en -tijd omlaag. Ook wordt het zo makkelijker om werk- en privétaken te combineren. Over het algemeen wordt gezegd dat Het Nieuwe Werken tot een hogere werknemerstevredenheid en productiviteit leidt. Het blijkt echter ook dat er aspecten zijn waar medewerkers moeite mee kunnen hebben. Hieronder vier tips voor een manager om daar wat aan te doen.
 
1.       Optimaliseer flexplekken
Het in gebruik nemen van flexplekken scheelt meubilair en kantooroppervlakte. Meerdere werknemers die parttime werken kunnen afwisselend gebruikmaken van deze plekken. De computers zijn zo ingesteld dat wanneer werknemers inloggen, ze altijd bij hun gegevens kunnen. Naast deze voordelen zijn er ook nadelen. Zo zijn flexplekken vaak minder persoonlijk, zijn de bureaus niet aangepast aan de persoon en is er iets minder privacy omdat de werkplek gedeeld wordt. Hierdoor moeten persoonlijke spullen steeds worden opgeruimd. Veel nadelen zijn snel op te lossen. Maak bijvoorbeeld een schema, zodat duidelijk is wie wanneer gebruik maakt van de flexplek, investeer in makkelijk, verstelbaar meubilair en vraag vooral ook de gebruikers van de flexplek om advies. Zij hebben waarschijnlijk ook verschillende wensen en behoeften.
 
2.       Investeer in het team
Als er veel gebruik wordt gemaakt van flexplekken, kan dit zorgen voor een vermindering van het 'teamgevoel’. Doordat werknemers niet op een vaste plek zitten, wordt er minder snel een band opgebouwd met de rest van de collega’s. Probeer als manager daarom geregeld activiteiten in te plannen voor het hele team. Bijvoorbeeld een wekelijkse meeting, of een gezellige borrel.
 
3.       Zorg voor duidelijke werkprocessen
Door Het Nieuwe Werken zullen werkprocessen en communicatiestromen anders verlopen dan normaal. Medewerkers lopen minder snel langs bij een collega. Het Nieuwe Werken moet dan ook in alle processen worden geïntegreerd, anders heeft het nadelige gevolgen voor de werknemers, werksfeer en uiteindelijk ook voor de klant.
 
4.       Stuur op resultaten
Het Nieuwe Werken vraagt ook om een andere manier van leidinggeven. Omdat niet precies te controleren is waar welke werknemer zich bevindt en of hij actief aan het werk is, wordt het aansturen op resultaten belangrijker. Zo wordt er veel meer overlegd en aangestuurd op de te behalen doelen en resultaten en veel minder over de manier waarop deze moeten worden bereikt. Aan de hand van de resultaten kan dan de activiteit van een medewerker worden gemeten.
 
Bovengenoemde tips geven voornamelijk aan hoe Het Nieuwe Werken positief kan worden toegepast in een organisatie. Het is belangrijk dat een manager er een goede visie bij heeft en duidelijke richtlijnen aanbiedt. Wilt u naast het opstellen van deze richtlijnen ook werken aan uw eigen kwaliteiten? Volg dan een van onze opleidingen of trainingen op het gebied van Managementvaardigheden. Bijvoorbeeld de Masterclass Resultaatgericht Leiderschap, HBO Inspirerend Leidinggeven of MHBO Effectief Leidinggeven

Bron: Intermediair

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.