Aan het werk met chronische ziekte

Tegenwoordig worden we ouder én hebben we betere medicijnen tot onze beschikking, waardoor ziekten minder vaak fataal zijn. Dit heeft tot gevolg dat er steeds meer mensen zijn met een chronische ziekte, zoals longaandoeningen, diabetes, reuma en kanker. De Sociaal-Economische Raad (SER) voorspelt dat in 2030 één op de vier werkenden een chronische ziekte heeft. Deze ontwikkeling heeft gevolgen voor managers en HR-professionals. Hoe zorg je ervoor dat iemand met een chronische ziekte toch kan blijven werken? 

Werk is positieve factor

Ondanks de enorme vooruitgang op medisch gebied, wordt er binnen bedrijven nog te vaak gedacht ‘eerst herstellen en daarna weer werken’. Patiëntenfederatie NPCF, Diabetesvereniging Nederland en de Levenmetkanker-beweging maken zich sterk voor werk tijdens en na behandelingen. Werk heeft invloed op de kwaliteit van leven en dat is extra belangrijk als iemand ziek wordt. 

Maar hoe ga je als werkgever om met een chronisch zieke medewerker? De beste tip is simpel: ga zo snel mogelijk het gesprek aan. Er zijn beperkingen, maar ook mogelijkheden. De kans is groot dat de medewerker een lager energieniveau heeft of andere gevolgen. Bespreek dat gedurende de behandelingen en daarna, zodat het werk erop afgestemd kan worden.

Nauwe samenwerking

Medici hebben steeds meer oog voor het belang van werk als stabiele en positieve factor voor een (chronisch) zieke patiënt. Arbo Unie experimenteert op dit moment met een project bij Radboud UMC, de bedrijfsarts wordt in dat experiment direct door de arts betrokken bij het behandelplan. De bedrijfsarts adviseert daarin mee met het oog op het werk. Door het plaatsen van een stoma kan de patiënt bijvoorbeeld wel blijven werken. Zo wordt werk een onderdeel van de zorg.

Nieuwe energie

Als de dialoog gaande blijft tussen arts, bedrijfsarts en patiënt kunnen de juiste afspraken gemaakt worden, zodat werk zo veel mogelijk bereikbaar blijft voor de patiënt. De praktijk leert dat er op die manier weer energie uit werk gehaald wordt. En daar zijn patiënt, arts en werkgever allen bij gebaat.

Vind je het een uitdaging om de beste oplossing te zoeken voor medewerkers en de organisatie? NCOI Groep heeft een interessant aanbod HR-cursussen en –opleidingen.

Bron: HR Praktijk

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.