Achmea investeert in duurzame inzetbaarheid

NCOI en Achmea ontwikkelen uitgebreid en erkend MBO-traject
 
Zonder MBO-diploma ben je kwetsbaar op de altijd veranderende arbeidsmarkt. Ook vanuit het oogpunt van employability is het van groot belang dat je een MBO-diploma op zak hebt. Achmea wil vanuit haar visie op ‘goed werkgeverschap’ investeren in het versterken van de duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers in alle leeftijdsfasen en opleidingsniveaus. In samenwerking met NCOI Opleidingen heeft Achmea daarom een uitgebreid opleidingstraject van erkende MBO-opleidingen opgezet in verschillende vakgebieden.

 
Over Achmea

Achmea is de grootste verzekeringsgroep in Nederland en biedt verzekeringen op het gebied van gezondheid, geld voor later, goede arbeidsvoorwaarden voor uw medewerkers of het afdekken van bedrijfsrisico's. Met iets minder dan 17.000 medewerkers in Nederland en zo'n 4.000 daarbuiten in Europa, ontzorgt Achmea een brede klantengroep van particulieren, overheden en beursgenoteerde bedrijven tot kleine bedrijven en zelfstandigen. De hoofdvestigingen bevinden zich op negen kernlocaties in Nederland, te weten Amsterdam, De Meern, Leiden, Tilburg, Zeist (hoofdkantoor), Amersfoort, Apeldoorn, Zwolle en Leeuwarden.

 
De waarde van een erkend diploma

Achmea is ontstaan uit verschillende fusies en kent daardoor veel medewerkers met een lang dienstverband. Deze mensen hebben wel de ervaring, maar vaak geen erkend diploma. Dit diploma helpt hen niet alleen hun vakmanschap te vergroten, maar geeft ze ook meer zelfvertrouwen.
Daarnaast wordt aandacht voor de externe arbeidsmarkt steeds belangrijker. “Mochten we afscheid moeten nemen van iemand, dan is het lastiger om iemand zonder diploma te begeleiden van werk naar werk. Functies veranderen, het niveau wordt hoger en een startkwalificatie is tegenwoordig echt nodig om in aanmerking te komen”, vertelt Daniëlle Janssen-Nieuwendijk, [functienaam] bij Achmea.
Achmea wil graag een goede werkgever zijn en vindt duurzame inzetbaarheid erg belangrijk. Het bedrijf wil deze medewerkers daarom de mogelijkheid geven hun erkende MBO-diploma te behalen.
 

Flexibel leren voor werkenden

Voor de fusie werkte Daniëlle bij verzekeringsmaatschappij Agis en daar heeft ze eerder samengewerkt met NCOI. Voor het MBO-opleidingstraject bij Achmea heeft ze NCOI vergeleken met het ROC en een aantal kleinere opleiders. “NCOI is volledig ingericht op werkende mensen en kent een flexibele manier van leren. Dit heeft voor ons de doorslag gegeven om voor NCOI te kiezen”, aldus Daniëlle.

 
Erkend MBO-traject

Het traject dat door Achmea en NCOI is ontwikkeld kent 20 verschillende MBO-opleidingen op niveau 2, 3 en 4 in de vakgebieden commercieel, bank- en verzekeringswezen, administratie, juridisch, financieel, facilitair en IT.
De opleidingen zijn via verschillende interne communicatiemiddelen kenbaar gemaakt aan de managers en medewerkers. “Samen met Jeanette Hadderingh, consultant bij NCOI, hebben we informatiebijeenkomsten gehouden. Daarnaast heb ik het werkoverleg van verschillende teams bezocht om meer te vertellen over de opleidingen”, aldus Daniëlle.
De opleidingen zijn vrijwillig en worden volledig betaald door Achmea. In de stad waar de meeste animo voor een bepaald segment opleidingen is, wordt de opleiding aangeboden. Het kan dus zo zijn dat iemand ver moet reizen voor zijn of haar opleiding.
 

Klantbelang tegenover duurzame inzetbaarheid

In 2012 zijn 110 deelnemers gestart, verdeeld over 7 groepen. Vooral in het begin vonden de deelnemers het zwaar om een goede balans te vinden tussen werken, leren en het gezin. Ook was het voor de teamleiders of managers wennen. Naast een portfoliobegeleider van NCOI begeleiden de teamleiders of managers de medewerkers bij hun opleiding. “Achmea stelt het klantbelang centraal en dat kan nog wel eens botsen met het idee over duurzame inzetbaarheid. Doordat NCOI flexibel leren erg belangrijk vindt, kan Achmea de opleidingen op verschillende tijdstippen aanbieden. Zo blijft de beschikbaarheid op de afdelingen binnen Achmea in stand, zodat het klantbelang er niet onder lijdt”, aldus Daniëlle.
In 2013 hoopt Achmea het aantal deelnemers te verdubbelen. Ze verwachten dat de eerste groepen in de zomer van 2013 hun erkende MBO-diploma behalen.

 
Meer informatie

Voor meer informatie over dit opleidingstraject of een dergelijk traject dat is afgestemd op uw organisatie, kunt u contact opnemen met Jeanette Hadderingh via telefoonnummer 035 - 6 721 031 of via incompany@ncoi.nl.      

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50

MBO’ers gezocht: deze MBO-opleidingen zijn nu extra kansrijk

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt momenteel met een aanzienlijk tekort aan MBO’ers, met name in de zorg- en technieksector. De MBO Raad sloeg begin december alarm, met een dringende oproep aan de politiek om meer MBO’ers te trekken. Dit tekort is de afgelopen jaren verergerd door vergrijzing en de groeiende vraag naar gespecialiseerde vakmensen. Dit biedt interessante kansen voor jou, als je overweegt een MBO-opleiding te volgen. 
Lees verder
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.