Techniek heeft toekomst!

Onlangs gaf ruimtevaarder André Kuipers een gastcollege aan een Nederlandse PABO. Zijn huidige missie: techniekonderwijs steviger op de kaart zetten. Om dat zo effectief mogelijk te doen, moet je volgens de astronaut al beginnen op de basisschool en dat kan het beste door de docenten van morgen te inspireren. "Als je kinderen enthousiast wil krijgen voor techniek, moet je hier zijn. Bij de lerarenopleidingen. Jullie zijn de pioniers, bij jullie begint het."

Enthousiasmeren
Kuipers benadrukt in zijn betoog de cruciale rol die de PABO-studenten en de lerarenopleidingen in zijn visie spelen. "Als we kinderen enthousiast willen krijgen voor techniek, dan blijkt dat we dat vroeg moeten doen, het liefst al rond hun zevende. Als ze dan enthousiast zijn, is de kans dat ze voor een technisch beroep kiezen veel groter en dat is belangrijk. Want in Nederland hebben we een enorme behoefte aan technici en zitten we tegelijkertijd met veel werklozen. En het kan natuurlijk zomaar zijn dat één van jullie leerlingen later naar de maan gaat als jullie ze nu enthousiast krijgen voor ruimtevaart en techniek in het algemeen." 

Breed thema
"Over ruimtevaart kun je allerlei leuke, spannende en leerzame verhalen vertellen. Maar het hoeft niet alleen bij verhalen te blijven, je kunt ook samen met kinderen raketten of luchtballonnen bouwen", vertelt Kuipers. "Als je kinderen ingewikkelde dingen uit de ruimtevaart wilt uitleggen, kun je dit het beste relateren aan bekende fenomenen en producten. Neem bijvoorbeeld de G-krachten die je ondervindt tijdens het opstijgen van een raket. Er zijn genoeg voorbeelden in het dagelijkse leven waarin dezelfde natuurkundige principes een rol spelen. Centrifuges, de draaimolen – of om het nog inzichtelijker te maken – een halfvolle emmer met water die je rondslingert aan een touw. Zo wordt natuurkunde niet alleen erg praktisch, maar ook gewoon leuk." 
Kuipers geeft de aanwezigen een hoop ideeën om ruimtevaart te integreren in hun lessen. Het hoeft niet alleen over raketten te gaan: "Wat dacht je bijvoorbeeld van een aardrijkskundeles die je ophangt aan ruimtefoto's van de Aarde? Je kunt ook prachtig lessen geven over het klimaat en weer met diezelfde foto's. Techniek is niet duf en ingewikkeld, maar is overal om ons heen. Je TomTom, het kras-vaste glas van brillen en Tempur-matrassen, heel veel techniek heeft z'n wortels in de ruimtevaart."

Lerarenopleidingen bij NCOI
Bent u van mening dat de jeugd de toekomst heeft en wilt u deze doelgroep stimuleren zelf mee te bouwen aan die toekomst? Dan is een PABO-opleiding of een andere lerarenopleiding iets voor u! Bekijk hier ons volledige opleidingsaanbod op het gebied van onderwijs en pedagogiek.
 
Bron: ScienceGuide.nl

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50

MBO’ers gezocht: deze MBO-opleidingen zijn nu extra kansrijk

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt momenteel met een aanzienlijk tekort aan MBO’ers, met name in de zorg- en technieksector. De MBO Raad sloeg begin december alarm, met een dringende oproep aan de politiek om meer MBO’ers te trekken. Dit tekort is de afgelopen jaren verergerd door vergrijzing en de groeiende vraag naar gespecialiseerde vakmensen. Dit biedt interessante kansen voor jou, als je overweegt een MBO-opleiding te volgen. 
Lees verder
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.