Thuiswerken dit jaar nog een wettelijk recht

Werknemers die om welke reden dan ook liever thuis werken dan op kantoor, hebben binnenkort de wet aan hun kant. Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer stemde onlangs in met het voorstel voor de Wet flexibel werken, dat vorig jaar oktober al steun kreeg van de Tweede Kamer. De Wet flexibel werken is de verruimde opvolger van de huidige Wet aanpassing arbeidsduur, die werknemers de mogelijkheid biedt om te onderhandelen over het aantal werkuren.

Tijd- en plaatsonafhankelijk werken
De nieuwe wet, een initiatiefvoorstel van CDA en GroenLinks, speelt in op de toenemende behoefte om werk- en zorgtaken beter te combineren. Hij biedt werknemers de mogelijkheid om bij hun werkgevers een verzoek in te dienen om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. Werkgevers mogen deze aanvraag alleen afwijzen als ze daarvoor goede redenen hebben. Vaak zullen die redenen te maken hebben met de functie-inhoud van de aanvrager.

Wanneer een fabrieksmedewerker bijvoorbeeld thuis wil werken, kan de werkgever aanvoeren dat de bedrijfsvoering daaronder zal lijden en op basis van dat argument het verzoek om thuiswerken afwijzen. Naar verwachting zullen het vooral de kenniswerkers met zorgtaken zijn die profijt gaan hebben van de nieuwe wet.

Verruiming huidige Wet aanpassing arbeidsduur
De Wet flexibel werken biedt ook op andere punten een aanmerkelijke verruiming van de huidige Wet aanpassing arbeidsduur. De termijn waarbinnen een werknemer een verzoek kan doen om het aantal uren aan te passen, wordt met de nieuwe wet verkort van een jaar naar een halfjaar na aanvang van het dienstverband.

Na afwijzing moet de werknemer nu nog twee jaar wachten tot hij weer een nieuw verzoek mag indienen. Binnenkort wordt die termijn verkort naar één jaar.

Voordelen flexibel werken
Volgens Tweede Kamerlid en mede-indiener van de initiatiefwet Linda Voortman (GroenLinks) is het de bedoeling dat werknemers door de wet vrij kunnen kiezen op welke uren zij werken. Zo kan de wet onder meer bijdragen aan een verruiming van de mogelijkheden voor mantelzorg en een verlaging van de filedruk. De flexibel wet werken zal echter ook ingrijpende gevolgen hebben voor de managementstijl van veel bedrijven.

In de Eerste Kamer stemden alleen de VVD en PVV tegen het wetsvoorstel. Behalve de indieners CDA en GroenLinks waren ook PvdA, SP, D66, SGP, OSF, PvdD en 50Plus voor. De wet zal er naar verwachting dit jaar nog komen.

Interessant onderwerp? NCOI biedt een ruim aanbod aan opleidingen op het gebied van Personeel en Organisatie en Juridisch

Bronnen: pwdegids, hrpraktijk

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50

MBO’ers gezocht: deze MBO-opleidingen zijn nu extra kansrijk

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt momenteel met een aanzienlijk tekort aan MBO’ers, met name in de zorg- en technieksector. De MBO Raad sloeg begin december alarm, met een dringende oproep aan de politiek om meer MBO’ers te trekken. Dit tekort is de afgelopen jaren verergerd door vergrijzing en de groeiende vraag naar gespecialiseerde vakmensen. Dit biedt interessante kansen voor jou, als je overweegt een MBO-opleiding te volgen. 
Lees verder
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.