Trends en ontwikkelingen in de zorg

Als zorgprofessional moet je voortdurend meebewegen met de veranderingen in de zorg. Want jouw doel is cliënten en patiënten de best mogelijke zorg bieden. Maar welke trends en ontwikkelingen spelen op dit moment een grote rol in de sector en hoe kun jij als professional hierop inspelen? We zetten drie belangrijke trends en ontwikkelingen voor je op een rij.

Drie trends en ontwikkelingen in de zorg

1. Vergrijzing 

We worden steeds ouder. De gemiddelde levensverwachting van de Nederlandse man was in 2020 79,7 jaar. Die van de Nederlandse vrouw 83,1 jaar. Door de coronacrisis was het aantal sterfgevallen in 2020 hoger dan in andere jaren. Dit zorgde voor een lichte daling in de levensverwachting ten opzichte van een jaar eerder, maar deze afname is waarschijnlijk van korte duur. Omdat we steeds ouder worden en het aantal ouderen rap toeneemt, stijgt de zorgvraag ook. 

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 70% van de mensen die 65 jaar of ouder zijn een chronische ziekte heeft. Van de mensen boven de 75 jaar heeft 63% twee of meer chronische ziekten. Dus hoe ouder mensen worden, hoe meer chronische aandoeningen (multimorbiditeit) ze krijgen. 

Met het oog op de stijgende zorgvraag en de vergrijzing richt de zorgsector zich steeds meer op preventie. Het doel van preventie is voorkomen dat klachten, aandoeningen en ziekten ontstaan of voorkomen dat het erger wordt of invloed heeft op de kwaliteit van leven of sterfte.

2. De zorgvraag verandert

Veel zorgprofessionals zien de zorgvraag veranderen. Klachten, aandoeningen en ziekten worden complexer en vragen steeds vaker om een multidisciplinaire benadering. Dat betekent dat de samenwerking tussen diverse zorgverleners steeds belangrijker wordt, maar ook dat er een goede afstemming moet zijn tussen patiënten, zorgverleners en eventuele mantelzorgers. Dit alles heeft effect op de behandelplannen en vraagt om extra ondersteuning voor zorgverleners en nieuwe kennis en vaardigheden. 

Bovendien wordt de patiënt zelf steeds mondiger en wil zelf ook iets te zeggen hebben over de behandeling. De hulpverlener verandert van de deskundige die bepaalt hoe het gaat in een adviseur die de patiënt informeert over wat er mogelijk is en hoe dit de gezondheid kan beïnvloeden. De patiënt zelf kan ook over steeds meer informatie beschikken en daardoor zelf vaker de regie in handen nemen. 

3. Domotica, robotica en e-health

Technologische ontwikkelingen en innovaties spelen een steeds grotere rol in de zorg. Het helpt professionals efficiënter en effectiever te kunnen werken en zorgt ervoor dat patiënten en cliënten nog betere zorg kunnen krijgen. Goede voorbeelden van technologische ontwikkelingen zijn domotica, robotica en e-health.

Bij domotica gaat het om technologische hulpmiddelen in en om het huis die het wooncomfort vergroten en ervoor zorgen dat mensen meer zelfredzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan sensoren die een signaal afgeven aan zorgverleners of mantelzorgers zodra er een ongebruikelijke of gevaarlijke situatie plaatsvindt. Maar ook slimme medicijndispensers, die ervoor zorgen dat mensen op tijd hun medicijnen nemen, en videocommunicatie behoren tot de mogelijkheden. 

De inzet van zorgrobots wordt ook steeds groter in de zorgsector. Een robot kan helpen bij het uitvoeren van taken, maar kan ook een sociale functie vervullen bij bijvoorbeeld eenzame ouderen of zieke kinderen. Daarnaast bestaan er ook robots die worden ingezet bij beweging en revalidatie of om het geheugen te trainen van dementerenden. Robots vangen voor een deel werkzaamheden van een zorgprofessional op en worden zeker gezien als waardevolle toevoeging op de zorg. 

Meer weten over werken in de zorg?

Wil jij meer weten over werken in de zorg? En welke ontwikkelingen er op het gebied van de zorg zijn? Welke kansen en mogelijkheden er voor je zijn en welke opleidingen daarbij passen? In onze opleidingsbrochure Zorg en Welzijn vertellen we je hier alles over en kun je lezen hoe jij je carrière verder kunt vormgeven. Download de brochure.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.