Voorkom een werknemer-werkgever mis-match

Het blijkt voor zo’n 30 procent van de organisaties niet eenvoudig om de juiste mensen te vinden voor hun vacatures. En zijn de vacatures eenmaal ingevuld, dan vertrekken zes van de tien medewerkers binnen twee jaar en vijftien procent al binnen een jaar. Hoe voorkom je dit? Yacht maakt een analyse en geeft tips voor zowel werknemers als werkgevers.
 
Mis-matching kan er toe leiden dat bedrijven steeds minder in staat zijn om hun doelen te realiseren, omdat de juiste expertise ontbreekt. Het is bovendien kostbaar, want extra werving en selectie kosten geld.
Volgens Yacht begint het ermee dat werkgevers en sollicitanten de werkelijkheid maar beter niet rooskleuriger voorstellen dan deze is, om zo een voortijdig vertrek van nieuwe medewerkers te voorkomen. Werkgevers klagen momenteel dat er te weinig mensen reageren op vacatures of dat mensen reageren die niet passen bij het profiel. De redenen voor het geringe aantal reacties: er zijn onvoldoende mensen die voldoen aan het profiel (54 procent), de functie spreekt niet tot de verbeelding (36 procent) of de organisatie stelt te hoge eisen (23 procent).
Sollicitanten kijken in de eerste plaats naar het salaris (65 procent) en daarnaast naar de werksfeer (51 procent), de inhoud van het werk (50 procent) en de uitdaging die het werk biedt (40 procent). Werkgevers beoordelen potentiële nieuwe medewerkers op ‘hardere’ factoren, terwijl sollicitanten veel meer kijken naar de ‘zachtere’ componenten. Het resultaat: een mis-match.
Hoe kun je als sollicitant een mis-match voorkomen? Oriënteer je via social media over hoe er over de organisatie wordt gesproken, ga lunchen met toekomstige collega’s en vraag of je een dag mee mag lopen in het bedrijf om de cultuur te ervaren.
 
(Bron: Managers Online)
 
Gerelateerde opleidingen
Mocht u na het lezen van bovenstaande geïnteresseerd zijn geraakt in recruitment, kijk dan ook eens naar de opleidingen die wij op dit gebied aanbieden:

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50

MBO’ers gezocht: deze MBO-opleidingen zijn nu extra kansrijk

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt momenteel met een aanzienlijk tekort aan MBO’ers, met name in de zorg- en technieksector. De MBO Raad sloeg begin december alarm, met een dringende oproep aan de politiek om meer MBO’ers te trekken. Dit tekort is de afgelopen jaren verergerd door vergrijzing en de groeiende vraag naar gespecialiseerde vakmensen. Dit biedt interessante kansen voor jou, als je overweegt een MBO-opleiding te volgen. 
Lees verder
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.