Het einde van het jaar is alweer in zicht. We maken de balans op en de goede voornemens komen weer om de hoek kijken. Wellicht denkt u erover na om van baan te wisselen. Maar hoe beslist u nu of u daar inderdaad aan toe bent? Hieronder 8 signalen dat het hoog tijd wordt voor een andere baan.
1. U leert niks meer
Het is verstandig om altijd in de gaten te houden of u nog wel wat leert bij uw huidige werkgever. Krijgt u bijvoorbeeld de kans om te werken aan uw persoonlijke ontwikkeling of kunt u veel nieuwe vaardigheden opdoen? Zorg ervoor dat u zichzelf niet uit het oog verliest. Bovendien staan extra vaardigheden of kwaliteiten altijd goed op uw cv.
2. Geestelijk afdwalen
Dagdromen schijnt goed te zijn voor de creativiteit, maar toch blijkt dat geconcentreerd bezig zijn op het werk mensen gelukkiger maakt dan mensen die vaak geestelijk afdwalen. Om te testen of u vaak dagdroomt, kunt u bijvoorbeeld de app Track Your Happiness downloaden. Deze app laat meerdere keren per dag een piepje horen, waarna u moet invullen waar u op dat moment aan denkt. Eerder onderzoek rondom deze app toont aan dat mensen gemiddeld 47 procent van de tijd niet denken aan waar ze op dat moment mee bezig zijn.
3. Te vaak pauze nemen
De klagers en gedemotiveerden lopen wat vaker langs de koffieautomaat dan de rest van de collega’s. Komt dit u bekend voor? Dan lijkt het erop dat u er genoeg van heeft.
4. Alleen het loonstrookje zorgt voor plezier
Zorgt het loonstrookje voor het enige plezier dat u uit uw werk haalt? Dan lijkt het bijna noodzakelijk om te wisselen van baan. Eerder onderzoek dat gehouden werd in de Verenigde Staten toont aan dat, op het gebied van werk voor zo’n 73 procent van de mensen het loonstrookje de belangrijkste motivatie is om ’s ochtends uit bed te komen.
5. Slechte prestaties van de werkgever
Zijn er veel reorganisaties of bezuinigingen bij uw werkgever? Dan is dit vaak een voorbode van ergere situaties. Wellicht wordt u bang dat u een volgende keer zelf de dupe bent. Dit kunt u misschien maar beter voor zijn door zelf weg te gaan.
6. Gezondheidsklachten
Inmiddels is stress uitgegroeid tot de nummer 1 als het gaat om beroepsziekten. In Europa is het de grootste ziekmaker: bijna de helft van alle gezondheidsklachten wordt hierdoor veroorzaakt. Steeds toenemende werkdruk is simpelweg niet gezond en daar kunnen veel verschillende klachten van komen.
7. Negatief uiten op social media
Negatieve uitingen over het werk en de werkgever delen via social media gebeurt steeds vaker. Wanneer u zo ver bent dat het u niets meer kan schelen en van alles wilt plaatsen op bijvoorbeeld Twitter, kunt u zich maar beter afvragen of het niet tijd wordt voor een andere baan.
8. Onethische zaken in de organisatie
Liegt uw werkgever bijvoorbeeld over de kwaliteit van het product of laat hij zijn klanten te veel betalen? Realiseert u zich dan dat u hier ook verantwoordelijk voor kunt worden gehouden. Of gaat het bedrijf een kant op waarin u zich niet meer kunt vinden? Ook dan is het wellicht een goed voornemen om te wisselen van werkgever.
Herkent u uzelf in een of meerdere bovengenoemde signalen en wilt u in het nieuwe jaar wisselen van werkgever? Voor bij- of omscholing kunt u onze Opleidingen & Trainingen per niveau of per vakgebied bekijken op onze website.
Bron: Intermediair
Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50