Vorige maand publiceerde UWV de resultaten van een uitgebreid onderzoek naar de vooruitzichten op de Nederlandse arbeidsmarkt. Hoewel de economie langzaam begint aan te trekken, is er nog steeds sprake van een zeer ruime arbeidsmarkt. Dat wil zeggen: het aantal werkzoekenden is een stuk hoger dan het aantal vacatures.
Korte en middellange termijn
In het onderzoek is gekeken naar de korte termijn (hoe is de situatie nu) en naar de middellange termijn (wat zijn de verwachtingen voor 2017-2019). Op de korte termijn liggen de kansen vooral op middelbaar, hoger en wetenschappelijk niveau. Wanneer gekeken wordt naar de middellange termijn, lijken er ook meer kansen te ontstaan voor lager opgeleiden. Dit komt deels doordat de economie naar verwachting zal blijven aantrekken, maar ook door vergrijzing, die leidt tot een uitstroom van ervaren personeel.
Kansen
In het onderzoek van UWV is bewust gekeken naar de kansen per opleidingsniveau. Op middelbaar niveau is de werkgelegenheid het gunstigst in de technische beroepen, vooral in de metalektro en metaalbewerking. Denk hierbij aan functies als (service)monteur in diverse sectoren, inkoper/verkoper, medewerker binnendienst/buitendienst, (tekenaar-)constructeur, calculator of werkvoorbereider.
Op hoger beroepsniveau is ook veel vraag naar deze technisch specialisten, maar daarnaast zoekt men ICT'ers (developers/programmeurs), medisch specialisten (wijkverpleegkundigen), financieel specialisten (controllers, accountants) en leraren voor de exacte vakken en talen.
Kijken we naar de middellange termijn, dan zien we dat de vraag in de techniek, de ICT en het onderwijs hoog blijft, maar dat er ook kansen ontstaan in de bouw, de verpleging en de transportsector.
Werkgevers stellen hogere eisen
Een opvallende trend die uit het onderzoek naar voren komt, is dat werkgevers steeds hogere eisen gaan stellen. Deze verschuiving doet zich onder meer voor bij kaderpersoneel, zoals tekenaars, calculators en werkvoorbereiders. Het minimale niveau voor deze functies is inmiddels MBO 4, maar uit het onderzoek blijkt dat met name de vraag naar HBO'ers groeit. Ook wordt de grens tussen HBO- en WO-niveau steeds vager.
Tekorten aanvullen: opleiden of omscholen
Nu de tekorten in kaart gebracht zijn, is het zaak deze zo goed mogelijk op te vullen. Dit kan door meer jongeren op te leiden voor functies in deze vakgebieden. Het nadeel hiervan is dat het lastig is de interesse van jongeren voor deze beroepen te wekken. Daarnaast duurt het enkele jaren voor zij hun opleiding hebben afgerond en beschikken zij niet over werkervaring. Voor de middellange termijn biedt deze doelgroep zeker kansen. Voor de actuele arbeidsmarkt is het voor werkgevers aantrekkelijker om medewerkers uit het huidige personeelsbestand om te scholen. Enerzijds kunnen zo openstaande vacatures worden vervuld, anderzijds kunnen medewerkers die boventallig dreigen te raken op deze manier ook in de toekomst inzetbaar blijven. En medewerkers die hun baan al hebben zien verdwijnen, kunnen hun ontslagvergoeding gebruiken om zich te laten omscholen voor een functie waar meer vraag naar is.
Sneeuwbaleffect
Hoewel UWV hele specifieke doelgroepen benoemt, wordt duidelijk dat deze ontwikkeling ook kansen oplevert voor de omringende werkgebieden. Het omscholen van medewerkers voor de openstaande functies is immers erg aantrekkelijk, waardoor weer vacatures ontstaan in het bredere vakgebied. Zo ontstaan ook daar interessante nieuwe kansen!
Uw kansen
Ziet u voor uzelf kansen in de markt? Wilt u een andere functie, of misschien op een niveau hoger aan het werk? Neem dan eens een kijkje bij onze lerarenopleidingen of onze opleidingen op het gebied van techniek, ICT, en zorg!
Bron
Voor dit artikel hebben wij gebruikgemaakt van het rapport ‘Kansrijke beroepen. Waar is de arbeidsmarkt krap?’ van UWV.
Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50