Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de industriële sector.
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief
Overal om ons heen worden we geconfronteerd met het toenemende belang van duurzaamheid en duurzame oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan duurzaam vervoer zoals elektrische auto’s. Of duurzaam eten waarbij er zo zuinig mogelijk wordt omgegaan met natuurlijke bronnen als water, energie en land. En uiteraard duurzaam bouwen en installeren. Op dat laatste gaan we in dit artikel verder in. Wat is dat nu eigenlijk, duurzaam bouwen en installeren en waarom is het van belang? En wat betekent het voor de vakman van de toekomst?
Het belang van duurzaam bouwen komt voort uit verschillende redenen. De voornaamste zijn:
Om dit te bereiken is het noodzakelijk het traditionele bouwproces anders te benaderen. Een beweging die al volop in gang is. Systeemintegratie en innovatie staan hierbij centraal. Onderstaande afbeelding symboliseert de traditionele benadering van het bouwproces waarbij gebouwen zijn samengesteld uit een verzameling van losse, vaak traditionele oplossingen, die los staan van elkaar en geen interactie hebben.
Duurzaam bouwen gaat juist uit van een integrale benadering van gebouwen, waarbij systemen integraal met elkaar samenwerken. Dat kan leiden tot een zelfvoorzienend gebouw. Innovatie is hierbij de essentie en zelfs een must om te overleven als bedrijf, maar ook als vakman. Wie nu niet innoveert, loopt over vijf jaar achter de feiten aan.
Duurzaam bouwen kun je omschrijven als een bouwwijze die goed is voor mens en milieu en waarbij verantwoord wordt omgegaan met water, energie, grondstoffen en openbare ruimte. Hierbij staat een integrale aanpak centraal. Een duurzaam gebouw voldoet aan de volgende kenmerken:
Voor bouwbedrijven en technische installatiebedrijven betekent dit werken met duurzame technieken en componenten als:
Het werken met nieuwe technieken maar ook de focus op een integrale benadering van het bouw- en installatieproces heeft impact op de vaardigheden van de vakman. Installaties nemen toe in omvang en worden steeds complexer. Ook is er niet langer sprake van losse systemen, maar worden installaties een integraal geheel waarbij alle onderdelen met elkaar samenwerken en waarbij automatisering en regeltechniek een steeds groter belang krijgen. De focus verschuift van componenten naar systemen en zelfs naar systeemprestaties. Allemaal ontwikkelingen die het werken in de bouw en het technisch installatiebedrijf steeds uitdagender maken en ook andere eisen stellen aan de vaardigheden van de vakman.
Bijscholing over duurzaam bouwen is van essentieel belang. Als concreet voorbeeld kijken we naar de traditionele verwarmingsmonteur. Door de steeds grotere focus op duurzaamheid en ook het streven om steeds meer gasloze woningen te realiseren, neemt het gebruik van warmtepompen of hybride systemen, waarbij een ketel wordt gecombineerd met een warmtepomp, enorm toe. Voor een verwarmingsmonteur is het daarom noodzakelijk kennis en vaardigheden op te doen m.b.t. warmtepompen. Bijvoorbeeld door het volgen van een training warmtepompen en warmtepompboilers (WP-A). Ook het gebruik van regelsystemen ten behoeve van optimale prestatie en monitoring wordt steeds meer standaard onderdeel van een installatie. Bijscholing zal hier vaak noodzakelijk zijn. Ook voor ontwerpers is bijscholing van essentieel belang. Door de integrale benadering beperken ontwerpen zich niet meer tot één deel van de techniek, maar komen alle systemen samen in een ontwerp. Dit vraagt ook nieuwe vaardigheden.
Uiteraard kan NCOI Techniek & Veiligheid de vakman van de toekomst hierbij prima ondersteunen. Dat doen we enerzijds door zeer specifieke trainingen aan te bieden die ingaan op deze nieuwe technieken. Maar uiteraard ook door nieuwe technieken te integreren in bestaande trainingen. Want ook voor ons als vooraanstaande opleider in de techniek is innovatie zeer belangrijk.
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de industriële sector.
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief