Digiduck: op speelse wijze leren programmeren

Minister Jet Bussemaker van het ministerie van OCW heeft het eerste exemplaar van de Digiduck in ontvangst genomen. De Digiduck is een initiatief van Donald Duck Weekblad/Sanoma, Kennisnet, Digivaardig & Digiveilig/ECP, KPN, Microsoft en SIDN. Het is een speciale aflevering van het weekblad Donald Duck, die kinderen op een speelse manier laat kennismaken met programmeren. Volgens de initiatiefnemers is er in heel Europa een tekort aan goede ICT’ers. Dit zou grotendeels te wijten zijn aan het feit dat er te weinig jongeren zijn met technische vaardigheden. Met de Digiduck wil men aandacht vragen voor dit probleem.

Programmeren verplicht
Volgens de initiatiefnemers is er in andere Europese landen in het onderwijs meer aandacht voor programmeren. In Zweden kunnen kinderen die er belangstelling voor hebben het al leren op de basisschool, in Groot-Brittannië wordt het zelfs verplicht. Kinderen moeten daar vanaf hun vijfde tot het einde van de basisschool leren programmeren.
 
Duckwise
Een van de initiatiefnemers van de Digiduck, mediabedrijf Sanoma, is eerder dit jaar ook gestart met het ‘edutainment’-label Duckwise, waaronder de komende jaren verschillende digitale en papieren uitgaven zullen verschijnen. Hierin zal ook aandacht worden besteed aan ICT.
 
Help als leraar mee het tekort aan goede ICT’ers op te lossen
Om het tekort aan ICT-professionals op te lossen, is het belangrijk dat er vanaf de basisschool aandacht wordt besteed aan programmeren. NCOI biedt verschillende lerarenopleidingen aan, zoals:
 
HBO Bachelor Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO)
HBO Bachelor Pedagogiek, specialisatie Lerarenopleiding
 
Bron: Computable
 
De Digiduck is hier online te lezen: http://www.donaldduck.nl/media/acties/digiboekje/digiduck2.html

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50

MBO’ers gezocht: deze MBO-opleidingen zijn nu extra kansrijk

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt momenteel met een aanzienlijk tekort aan MBO’ers, met name in de zorg- en technieksector. De MBO Raad sloeg begin december alarm, met een dringende oproep aan de politiek om meer MBO’ers te trekken. Dit tekort is de afgelopen jaren verergerd door vergrijzing en de groeiende vraag naar gespecialiseerde vakmensen. Dit biedt interessante kansen voor jou, als je overweegt een MBO-opleiding te volgen. 
Lees verder
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.