Dreigt u overgeplaatst te worden? Dit zijn uw opties!

De organisatie waarvoor u werkt, gaat reorganiseren en uw werkgever vraagt u op een andere afdeling te gaan werken. Hoe kunt u het beste met zo’n situatie omgaan?
 
Positief reageren op redelijk voorstel
Zolang het een redelijk voorstel is, wordt u geacht positief te reageren. Dit is ook in de rechtspraak vastgelegd. Onder ‘redelijk’ wordt in dit geval verstaan: er is een goede aanleiding voor, er is rekening gehouden met uw belangen en de wijziging kan van u worden verwacht. Als niet alleen de afdeling wijzigt, maar ook uw functie of werkzaamheden, heeft de werkgever wel uw instemming nodig. Ook dan wordt echter van u verwacht dat u de wijziging aanvaardt, zeker als uw huidige functie komt te vervallen. Zoek voordat u nee zegt tegen een voorstel goed uit wat er precies gaat veranderen en vraag om een schriftelijke bevestiging hiervan. Maak bij een echte functiewijziging afspraken over opgebouwde dienstjaren, uw salaris en een eventuele terugkeergarantie (in het geval dat u twijfelt of de nieuwe functie niet snel weer opgeheven zal worden). Vindt u dat u goede redenen heeft om niet in het verzoek van uw werkgever mee te gaan? Ga dan een gesprek met hem aan. Denk ook actief mee hoe uw werkgever tegemoet kan komen aan uw bezwaren. Probeer er eerst met uw werkgever uit te komen, voordat u de juridische weg gaat bewandelen.
 
Niet alleen een andere afdeling, maar ook een andere locatie
Een reorganisatie kan ook met zich meebrengen dat u op een andere locatie moet gaan werken. Een dergelijke eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden moet aan redelijkheidsnormen worden getoetst. Neemt de reistijd toe? Moet u zich op een andere manier naar het kantoor verplaatsen? Bijvoorbeeld met de auto of trein in verband met de afstand, of met de auto in plaats van de trein, omdat er geen goede OV-verbinding is? Worden de reiskosten vergoed? Is een toename van de reistijd überhaupt mogelijk, gezien uw privésituatie? Ook als u bij een verhuizing naar een andere verdieping bij een collega komt te zitten met wie u absoluut niet door één deur kunt, kunt u van de werkgever vragen dit conflict eerst op te lossen of hier op een andere manier rekening mee te houden.
 
Bron: Intermediair

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50

MBO’ers gezocht: deze MBO-opleidingen zijn nu extra kansrijk

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt momenteel met een aanzienlijk tekort aan MBO’ers, met name in de zorg- en technieksector. De MBO Raad sloeg begin december alarm, met een dringende oproep aan de politiek om meer MBO’ers te trekken. Dit tekort is de afgelopen jaren verergerd door vergrijzing en de groeiende vraag naar gespecialiseerde vakmensen. Dit biedt interessante kansen voor jou, als je overweegt een MBO-opleiding te volgen. 
Lees verder
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.