Ongevallen in de bouw vaak niet gemeld

De Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) voert dit jaar meer controles uit op veilig werken in de bouw. De inspectiedienst denkt dat dit nodig is omdat de economie aantrekt en daardoor de werkdruk toeneemt. Maar cijfers van het CBS lijken dit juist tegen te spreken. Volgens die cijfers zou het aantal ongevallen in de bouw met als gevolg langdurig ziekteverzuim fors zijn afgenomen. In 2014 waren dat er nog 7000 en in 2017 nog maar 4000. Dat staat in een artikel op cobouw.nl.
 
Volgens de Stichting ZZP Nederland zijn de verzuim-na-ongeval-cijfers van het CBS zo laag omdat zzp’ers, uitzendkrachten, buitenlandse bouwvakkers en hoofdaannemers ongevallen verzwijgen. “De een uit angst voor ontslag en de andere is bang voor hogere premies”, aldus voorzitter Maarten Post van de Stichting ZZP in het artikel.

Grote verschillen cijfers CBS en Inspectie SZW

De cijfers van de Inspectie SZW laten juist een stijging van het aantal ongevallen zien. Dat kan liggen aan het hanteren van een andere normering. Ook bedrijfsarts Fred Boots heeft eerder het idee dat het aantal ongevallen toeneemt. Bij het CBS worden ook installatiebedrijven, timmerfabrieken en betonmortelbedrijven meegeteld. Ook kan de daling van het aantal ongevallen te maken hebben met de crisis. Maar minder werknemers, minder ongevallen is volgens hem te simpel geredeneerd.
 
Maarten Post denkt dat veel ongevallen die niet fataal zijn niet worden gemeld. En dat heeft meestal met geld te maken. Zzp’ers kunnen zich er nauwelijks voor verzekeren, uitzendkrachten zijn bang hun baan kwijt te raken en aannemers en uitzendbureaus hebben er ook geen belang bij.
 
Hierdoor heeft de inspectie totaal geen zicht op ongevallen met zzp’ers en uitzendkrachten. Dat is op zich een kwalijke zaak. In de praktijk ziet Fred Boots de werkdruk echter juist toenemen. Dat is zeker een punt van zorg voor de sector. Bouwvakkers gaan vaak door tot ze echt niet meer door kunnen. Zij zeggen niet snel: Ik heb het te druk, ik kan het niet meer aan.
 
Volgens de Inspectie SZW hangen de meeste ongevallen samen met een gebrek aan motivatie, alertheid en veiligheidsbewustzijn. Het gaat dan vooral om gebrek aan communicatie en afstemming, werkdruk, niet goed reageren op onverwachte situaties en ontbreken van toezicht. Ook het risico op beroepsziekten, zoals klachten aan de gewrichten, is in de bouw relatief groot.

Hoe staat het met de veiligheid in uw werk of bedrijf?

De verschillen in aantallen en gehanteerde invalshoeken zorgen niet bepaald voor duidelijkheid. Daarnaast zorgt het ontbreken van cijfers over het aantal ongevallen met zzp’ers en uitzendkrachten voor nog meer onduidelijkheid. Maar toch heerst het gevoel dat het aantal ongevallen in de bouw stijgt door grotere werkdruk. Extra alertheid op veilig werken kan dus zeker geen kwaad. Wilt u zich meer verdiepen in de veiligheid in uw werk of bedrijf? Kijk dan eens naar onze opleidingen op dit gebied.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50

MBO’ers gezocht: deze MBO-opleidingen zijn nu extra kansrijk

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt momenteel met een aanzienlijk tekort aan MBO’ers, met name in de zorg- en technieksector. De MBO Raad sloeg begin december alarm, met een dringende oproep aan de politiek om meer MBO’ers te trekken. Dit tekort is de afgelopen jaren verergerd door vergrijzing en de groeiende vraag naar gespecialiseerde vakmensen. Dit biedt interessante kansen voor jou, als je overweegt een MBO-opleiding te volgen. 
Lees verder
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.