Van de deelnemers aan het jaarlijkse onderzoek voor de TechBarometer van het ROVC verwacht 67% een omzetgroei voor 2018. Om die groei te kunnen realiseren zijn volgens hen optimalisatie van werkprocessen en opleiden van medewerkers de belangrijkste maatregelen. De belangrijkste organisatiedoelstelling is het optimaliseren van de kwaliteit.
In het algemeen, maar vooral binnen de klimaat- en installatietechniek en gebouwautomatisering bestaat een grote opleidingsbehoefte in de technische sector. Er is vooral een tekort aan mediors (2-5 jaar werkervaring) op mbo-niveau 4 en 3. Het overgrote deel van de respondenten (86%) geeft aan dat het tekort een negatief effect heeft of zal gaan hebben op de concurrentiepositie van Nederland.
Sven Tump, directeur NCOI Techniek & Veiligheid, hierover: “Duidelijk is dat er vanuit het regulier onderwijs simpelweg te weinig jongeren de technische arbeidsmarkt opstromen. Nog los van de aansluiting op de vraag uit het bedrijfsleven, want die is heel divers. De uitstroom van technici en de toegenomen vraag naar techneuten en technische vakmensen is vele malen groter dan het aanbod vanuit regulier onderwijs. Daar bovenop is het leven lang leren-principe in een paar jaar tijd veel concreter geworden. Bijscholen, omscholen, permanente educatie zijn concrete behoeften geworden.”
Werkgevers in de techniek zullen dus nieuwe manieren moeten vinden om goed personeel te vinden. Uit de TechBarometer blijkt dat de grootste ergernis bij technische bedrijven is dat er onbekwame mensen op hun vacatures reageren.
“Blijkbaar zijn er dus mensen die graag in de techniek willen werken, zonder dat ze de juiste opleiding of werkervaring hebben”, concludeert directeur John Huizing van ROVC Opleidingen. “Mijn advies voor werkgevers is dan ook: selecteer sollicitanten op motivatie en leid ze vervolgens intern op. Dat geldt zeker voor 50-plussers met een niet-technische achtergrond die heel graag de overstap naar de techniek willen maken. Wanneer je een 50-plusser binnenhaalt en opleidt kun je het tekort aan technisch personeel (deels) opvangen. Een groot voordeel is dat je hun scholing precies kunt laten aansluiten bij wat nodig is op de werkvloer. Bovendien zijn 50-plussers vaak heel gemotiveerd. Kennis en vaardigheden kun je ook in de praktijk opdoen, maar iemand motiveren is een stuk lastiger. Daarom zijn motivatie, leergierigheid en de juiste werkmentaliteit misschien wel veel belangrijker dan het hebben van de juiste papieren. Dat inzien, is een kwestie van een andere mindset”,
Ook is het belangrijk dat het imago van de technische sector verbetert, zodat mensen enthousiast worden om voor een technisch beroep te kiezen. Helemaal met het oog op de vergijzing, want slechts 8% van het technisch personeel is jonger dan 30 jaar en bijna 60% is tussen de 40 en 65 jaar. De respondenten beschouwen initiatieven vanuit het bedrijfsleven als het meest effectief om het tekort tegen te gaan.
Sven Tump: “Ook bij bedrijven is de omwenteling hard gegaan van voldoende aanbod en weinig ruimte tot investeren tijdens de crisis naar een groot tekort en wel budget. Dat betekent dat bedrijven ook naar mensen moeten kijken die maar deels gekwalificeerd zijn, maar wel op niveau te brengen zijn. Met kort opleiden om snel productief te zijn tot langdurige en permanente scholing op de langere termijn.”