Het is mogelijk om een omgevingsvergunning toe te kennen in één dag. De verantwoordelijkheid voor het hele toetsingstraject moet daarvoor bij de architect komen te liggen. Dat is de voorlopige conclusie van een vijf jaar durende Rotterdamse proef.
Door de lange wachttijd voor het verkrijgen van een vergunning worden bouwvergunningen in een vroeg stadium aangevraagd. Daardoor wijkt de vergunning uiteindelijk vaak af van wat er werkelijk wordt gebouwd. In het project ‘Architect aan Zet’ ligt de verantwoordelijkheid voor de toetsing aan het Bouwbesluit, de welstand, het bestemmingsplan en de gemeentelijke bouwverordeningen bij de architect. Als de aanvraag dan wordt ingediend hoeft de gemeente alleen te controleren of alle papieren aanwezig zijn. De omgevingsvergunning kan dan vaak dezelfde dag nog worden afgegeven.
Grotere projecten
Alleen projecten die niet groter zijn dan een eengezinswoning met maximaal drie bouwlagen komen voorlopig in aanmerking voor deelname aan het project. Het project mag ook niet in een monumenten- of risicozone liggen. Volgens de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) zijn architecten generalisten die ook ontwerpen van grote gebouwen prima aan de regelgeving kunnen toetsen. De bond zou dan ook graag grotere projecten bij de proef betrekken.
Volgens de Rotterdamse wethouder Ronald Schneider is uitbreiding van het project naar grotere gebouwen niet aan de orde. Hij neemt eind dit jaar een besluit over de precieze voorwaarden waaronder de proef verder kan gaan.
Nog veel sneller
Uitzondering is de ‘flitsvergunning’, want die wordt na een aanbesteding aangevraagd. Dan weet de gemeente al precies wat er wordt gebouwd. Het kan nog veel sneller. Rotterdam wil dat de proef een officiële pilot wordt voor de Crisis- en Herstelwet. Vanaf 2016 is er dan geen vergunning meer nodig als de aanvraag wordt goedgekeurd.
Wilt u zich ontwikkelen binnen het vakgebied bouwkunde en architectuur? Bij NCOI Techniek, voorheen Reed Business Opleidingen, vindt u de geschikte opleiding.
Bron: De Architect