Uitlatingen op social media steeds vaker aanleiding tot ontslag

In tegenstelling tot een paar jaar geleden kunnen we tegenwoordig niet meer onwetend doen over de gevolgen van tweets en andere berichten op social media. Deze onwetendheid kan dan ook niet langer als excuus worden gebruikt bij werknemers. Juridisch dienstverlener DAS wikkelt jaarlijks zo’n driehonderd ontslagzaken af waarbij uitlatingen op social media de aanleiding zijn geweest. Dit is ongeveer 10 procent van alle ontslagzaken. De inhoud van een tweet of post op Facebook is vaak de aanleiding tot ontslag, maar vaak is de relatie tussen werkgever en werknemer al verstoord, aldus jurist Olav Wagenaar.
 
Ontslagen worden vanwege een uitlating op social media is een actueel onderwerp. Onlangs plaatste ambtenaar Yasmina Haifa, werkzaam bij het Nationaal Cyber Security Centrum, een tweet over de Islamitische Staat die volgens haar zou zijn opgezet door zionisten om de islam zwart te maken. Dit bericht leidde tot een onmiddellijke schorsing. Haar uitlatingen waren verweven met haar functie en dat zorgde voor een arbeidsrechtelijk probleem. Ondanks dat Twitter en Facebook impulsieve media zijn waarbij snel iets mis kan gaan, liggen berichten over de politiek zeer gevoelig, zeker wanneer dit leidt tot grote ophef en verontwaardiging. Volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie kan Yasmina Haifa een terugkeer in haar functie wel vergeten. Inmiddels heeft ze de tweet verwijderd van haar profiel.
 
Wat mag er nu wel en niet op social media? Het beledigen van mensen of organisaties en het toebrengen van reputatieschade zijn zaken die in ieder geval niet door de rechter worden getolereerd. Wilt u meer weten over (de impact van) social media? Volg de opleiding HBO Social Media of de Masterclass Social Media van NCOI.
 
Bron: P&O Actueel

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50

MBO’ers gezocht: deze MBO-opleidingen zijn nu extra kansrijk

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt momenteel met een aanzienlijk tekort aan MBO’ers, met name in de zorg- en technieksector. De MBO Raad sloeg begin december alarm, met een dringende oproep aan de politiek om meer MBO’ers te trekken. Dit tekort is de afgelopen jaren verergerd door vergrijzing en de groeiende vraag naar gespecialiseerde vakmensen. Dit biedt interessante kansen voor jou, als je overweegt een MBO-opleiding te volgen. 
Lees verder
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.