NCOI en SNS REAAL ontwikkelen HBO Leergang Business IT & Management
SNS REAAL richt zich als bankverzekeraar met verschillende merken vooral op de Nederlandse retailmarkt, inclusief het midden- en kleinbedrijf. Het aanbod van SNS REAAL bestaat uit sparen, beleggen, hypotheken, verzekeren en pensioenen. SNS REAAL wil geldzaken echt eenvoudig en begrijpelijk maken. Dit bereikt de bankverzekeraar met betrokken medewerkers die geloven in elkaar en in hun bedrijf. Maar ook door de klanten actief te betrekken bij de ontwikkeling van producten en diensten.
Investeren in medewerkers
SNS REAAL doet veel aan duurzame inzetbaarheid en vindt het belangrijk om juist in de huidige economie te investeren in medewerkers en hun de mogelijkheid te geven zich te blijven ontwikkelen. Ze worden gestimuleerd om na te denken over hun plan B en vooral zelf aan het stuur van hun loopbaan te gaan zitten. Binnen 5 jaar wil SNS REAAL grote stappen zetten met betrekking tot het professionaliseren van de medewerkers en het vergroten van hun inzetbaarheid.
Aansluitend hierop heeft SNS REAAL een opleidingsplan waarin afspraken staan voor het doorstromen naar een hogere functie. Medewerkers die in functieschaal 9 (willen) werken, moeten bijvoorbeeld aantoonbaar opgeleid zijn op HBO-niveau (minimaal een 2-jarige leergang). Ron Severins, afdelingshoofd binnen het bedrijfsdeel IT Infrastructure & Operations (I&O) en loopbaanprofessional bij SNS REAAL, heeft een duidelijke visie op het ontwikkelen van medewerkers. Hij vindt de volgende quote/anekdote goed aansluiten bij zijn visie en typerend voor dit opleidingstraject. Directeur zegt tegen de HR-manager: 'Wat als we investeren in onze mensen en ze gaan daarna weg?' De HR-manager: 'Wat als we het niet doen en ze blijven?’
HBO-diploma als bonus
Ron zocht een manier om de medewerkers van het bedrijfsdeel I&O de mogelijkheid te bieden om een HBO-diploma te behalen en zo door te kunnen stromen naar een hogere functie. Dit wilde hij graag combineren met de noodzakelijke opleidingen voor I&O-medewerkers op het gebied van onder andere ASL, ITIL en Lean. Op deze manier is het HBO-diploma een mooie bonus boven op de toch al verplichte competenties.
Aangezien Ron zelf goede ervaringen heeft met NCOI Opleidingen doordat hij er zelf een aantal opleidingen heeft gevolgd, werd de opleidingsvraag bij NCOI en twee andere opleiders neergelegd.
´We hebben uiteindelijk voor NCOI gekozen vanwege de flexibiliteit in lesvormen en de diversiteit in opleidingen´, aldus Ron.
Oorspronkelijk was de opleiding alleen bedoeld voor medewerkers van de afdeling I&O. Hier werken met name technische mensen met een verschillende opleidingsachtergrond. Het bedrijfsdeel Verander en Ontwikkelingbedrijf (V&O) was erg enthousiast over de plannen en besloot hierbij aan te sluiten.
HBO-leergang met officiële studiepunten
NCOI ontwikkelde in samenwerking met SNS REAAL een HBO Leergang Business IT & Management waarin zo veel mogelijk van de noodzakelijke opleidingscomponenten (ASL, ITIL, Lean) gecombineerd worden met de HBO-opleidingswens en die officiële HBO-studiepunten oplevert. De Leergang is daarmee als vrijstelling in te brengen in de NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding Business IT & Management, voor diegenen die een volledig Bachelordiploma willen behalen.
In de interne nieuwsbrief heeft Ron de opleiding geïntroduceerd bij de medewerkers. Hij kreeg vooral positieve reacties en in de wandelgangen werd er veel over gepraat. Ron vertelt: ‘De leergang is niet verplicht, maar als je besluit het niet te doen, is de kans om een hogere functie te bekleden uit den boze. We doen veel om mensen hiervan bewust te maken. Bij de een valt het kwartje meteen en bij de ander na drie jaar, maar iedereen ziet de kansen.’ Samen met NCOI organiseerde Ron een voorlichtingsbijeenkomst waar dieper werd ingegaan op de inhoud van de leergang.
Resultaten zorgen voor extra drive
In januari en maart van dit jaar zijn de eerste 4 groepen met de opleiding gestart, waarvan 3 groepen I&O-medewerkers en 1 groep V&O-medewerkers. De opleiding vindt plaats bij SNS REAAL. Na het werk eten de collega’s gezamenlijk een broodje, zodat ze daarna snel kunnen starten met de opleiding. Ron waardeert de proactieve instelling van NCOI. ‘Tijdens een van de modules zag de docent dat de studenten moeite hadden met de moduleopdracht. Dit werd meteen teruggekoppeld aan NCOI en de begeleiding rondom deze module is aangepast. We zien hierdoor dat ook NCOI echt wil dat het een succes wordt en dat waarderen we.’
Naast de docent zijn er per module studiecoaches geregeld. Dit zijn collega’s die veel af weten van het onderwerp uit die module en die door de deelnemers geraadpleegd kunnen worden als ze in de knel komen. De studiecoaches worden op dit moment nog niet veel ingezet. Ron is er echter van overtuigd dat zij een belangrijke schakel zijn in de voortgang van de opleiding. Met de kracht van herhaling wil hij het belang van de studiecoaches dan ook nog beter onder de aandacht brengen.
Inmiddels zijn de eerste modules afgerond. Voor veel van de deelnemers is het lang geleden dat zij voor het laatst een opleiding hebben gevolgd, dus is het wennen. Ron vertelt: ‘Ik hoor van bijna iedereen dat het aanpoten is en zeker geen cadeautje. De goede integratie met de praktijk wordt erg gewaardeerd. De resultaten van de eerste modules zijn erg goed. Het is leuk om te zien dat er door deze goede cijfers een extra drive en motivatie bij mensen boven komt.’
Meer informatie
Voor meer informatie over dit opleidingstraject of een dergelijk traject dat is afgestemd op uw organisatie, kunt u contact opnemen met Jeanette Hadderingh of Michel Mulder via telefoonnummer 035 - 6 721 031 of via incompany@ncoi.nl.
Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50