Job crafting: sleutelen aan je baan

Hoe houd je je werk interessant zonder van baan te veranderen? Maak werk van je werk. Met zogeheten ‘job crafting’ kun je je werk een stuk leuker maken zonder dat je al het gedoe hebt van het wisselen van baan, zegt Gertrud de Witte van ESENZIA WerkGelukCoaching. Een slimme werknemer vertoont dan ook proactief gedrag en initieert zelf veranderingen. Job crafting is ook handig in tijden van crisis als de banen niet voor het oprapen liggen.

Job crafting betekent dat je je werkzaamheden probeert aan te passen aan je persoonlijke kennis, kunde en bekwaamheid, maar ook aan je behoeften en interesses. Het staat bovendien erg goed op je cv, want de bereidheid om te veranderen betekenen immers dat je flexibel bent. Organisaties moeten steeds sneller inspelen op de veranderende eisen van hun omgeving en daar past een flexibele medewerker goed bij. Wie actief sleutelt aan zijn baan, blijft niet alleen langer gemotiveerd, maar is ook graag gezien door de werkgever.
Wat kun je doen om je baan aantrekkelijker te maken? Maria Tims van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft promotieonderzoek gedaan naar job crafting. Eén optie is om je takenpakket en taakinhoud aan te passen, oftewel taak craften. Begin met uitgebreid stilstaan bij de huidige functie. Waar ben je mee bezig, welke taken nemen de meeste tijd in beslag, zijn er bezigheden waarvoor je ooit voor dit vak hebt gekozen. Bedenk dan hoe je meer van die favoriete taken zou kunnen krijgen. Zoek extra betekenisvolle, uitdagende werkzaamheden die aansluiten bij je persoonlijke interesses en passies. Tweede optie is relationeel craften, oftewel werken aan interacties en relaties. Probeer stroeve communicatie op het werk te versoepelen, ga in teamverband werken als je te veel alleen werkt en praat misverstanden uit met een collega. Optie drie: cognitief craften. Verbeter je kennis en vaardigheden en haal zo die leuke taken binnen waar je warm voor loopt. Tot slot, nummer vier is contextueel craften. Dit betekent dat je actief je werkplek of werkomgeving aanpast. Denk aan een herinrichting van het kantoor, thuiswerken of andere werktijden.

Bron: Managers Online

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50

MBO’ers gezocht: deze MBO-opleidingen zijn nu extra kansrijk

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt momenteel met een aanzienlijk tekort aan MBO’ers, met name in de zorg- en technieksector. De MBO Raad sloeg begin december alarm, met een dringende oproep aan de politiek om meer MBO’ers te trekken. Dit tekort is de afgelopen jaren verergerd door vergrijzing en de groeiende vraag naar gespecialiseerde vakmensen. Dit biedt interessante kansen voor jou, als je overweegt een MBO-opleiding te volgen. 
Lees verder
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.