5 tips om uw brein scherp te houden in een digitale wereld

Digitalisering brengt ons veel goeds: alle info die we maar nodig hebben is sinds de komst van internet binnen handbereik. En niet alleen zittend achter de computer, want onze smartphone hebben we altijd binnen handbereik. De neiging om er voortdurend mee in de weer te zijn kan haast onbedwingbaar zijn, maar gun uw brein ook een dagelijkse portie rust. Met deze tips krijgt u uw brein weer in balans.

  1. Eenzame opsluiting

Ons brein is gevoelig voor prikkels. Om u goed te kunnen focussen op één ding sluit u uzelf op een rustige plek op. De vergaderruimte, de kamer van een collega die er niet is, de bibliotheek. Als u dan ook nog uw smartphone uitzet, zal het u verbazen hoe lekker u opschiet.
  1. Stoorzenders uit

Is het een brug te ver om uw smartphone uit te zetten als u zich echt even moet concentreren? Roep dan de hulp in van apps die ervoor zorgen dat verleidelijke sites als Facebook en YouTube u een tijdje niet storen. Bepaal zelf welke stoorzenders hoelang geblokkeerd worden. Tijdens die uren kunt u heerlijk rustig doorwerken, want al zou u het willen, u komt gewoon niet door de blokkade heen.
  1. Braintraining

Training helpt om uw brein actief te houden. Geheugenspelletjes en puzzels kunnen een goede manier zijn om het werkgeheugen te vergroten.
  1. Dagdromen is goed

Dagdromen helpt uw brein om informatie te verwerken. Dat blijkt uit psychologisch onderzoek. Ook versterkt het uw werkgeheugen. En dat vergroot weer uw capaciteit om verschillende gedachten en tegenstrijdige stellingen te ordenen, zonder dat u vergeet wat u ook alweer aan het doen was.
  1. Technologie is niks

Heeft u het idee dat digitalisering een te grote rol in uw leven speelt? Neem dit citaat van Steve Jobs ter harte: “Technologie is niks. Vertrouw erop dat mensen in de basis goed en slim zijn. En als je ze tools geeft, doen ze er geweldige dingen mee.”

Bekijk de andere tips in ons magazine Leven lang leren

Benieuwd naar welke tips we nog meer voor u verzameld hebben? Bekijk dan snel de laatste editie van ons magazine Leven lang leren. Hierin leest u dit artikel én vele andere interessante artikelen, zoals ons privacydossier en een artikel over de kracht van het spelenderwijs leren met games.

Laatste Leven lang leren-editie bekijken
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50

MBO’ers gezocht: deze MBO-opleidingen zijn nu extra kansrijk

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt momenteel met een aanzienlijk tekort aan MBO’ers, met name in de zorg- en technieksector. De MBO Raad sloeg begin december alarm, met een dringende oproep aan de politiek om meer MBO’ers te trekken. Dit tekort is de afgelopen jaren verergerd door vergrijzing en de groeiende vraag naar gespecialiseerde vakmensen. Dit biedt interessante kansen voor jou, als je overweegt een MBO-opleiding te volgen. 
Lees verder
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.