6 redenen om toch die carrièreswitch te maken

Van baan veranderen is vaak een lastige keuze. Zeker als het gaat om een heel nieuw vakgebied. Doet u er wel goed aan iets nieuws te doen? Moet u niet tevreden zijn met wat u nu heeft? En wat als het niet is wat u ervan had verwacht? Hieronder 6 redenen waarom u toch die carrièreswitch zou moeten maken (en hoe u dat vervolgens aan kunt pakken).

1. Ambities waarmaken

Een goed salaris of een vast contract kan uiteraard een drijfveer zijn om uw huidige baan te behouden. Maar nog belangrijker is het vinden van uw passie en doen wat u graag doet. Heeft u altijd gedroomd van een bepaalde baan, maar bent u uiteindelijk toch iets anders gaan doen? Maak alsnog uw ambities waar. Volg die ene opleiding, solliciteer op die functie waar u al jaren over droomt en haal meer voldoening en geluk uit uw werk. Dat wat u leuk vindt, is vaak ook waar uw talenten liggen.

2. Nieuwe kansen en prikkels

U bent nooit uitgeleerd. Een leven lang leren en u blijven ontwikkelen is een belangrijk aspect van gelukkig zijn in uw werk. Door buiten uw comfortzone te stappen en nieuwe kansen en prikkels te hebben, groeit u als persoon. Daarnaast zorgt het voor meer voldoening en plezier in uw werk. Met een goed gevoel naar uw werk gaan, vergroot uiteindelijk niet alleen uw werkplezier maar ook uw levenslust. U houdt meer energie over en bent gemotiveerder.

3. Kennis en ervaring zijn goud waard

Werkgevers zijn zelden op zoek naar een soort werknemer waar ze al veel van hebben. Ze zoeken juist iemand met een frisse blik en vernieuwende ideeën. De kennis en ervaring die u eerder heeft opgedaan, werken bij een carrièreswitch juist in uw voordeel. U beschikt over andere kennis en vaardigheden dan uw collega’s. Daarmee helpt u de organisatie aan nieuwe inzichten en ideeën.

4. Meer kans op de arbeidsmarkt

Hoe ons werk er over tientallen jaren uitziet, is soms lastig te voorspellen. Verandert een functie veel? Is er nog wel werk in te vinden in de toekomst of zal het bijvoorbeeld door robotisering (deels) worden overgenomen? In verschillende branches zijn op dit moment ernstige tekorten. Bijvoorbeeld in de zorg of in het onderwijs is de vraag naar personeel groot. Met een carrièreswitch naar een van deze zogeheten krapteberoepen, vergroot u uw kansen op de arbeidsmarkt.

5. Meer connecties, meer succes

Over de juiste connecties beschikken is in vrijwel elke branche handig. Een goed netwerk biedt namelijk kansen en is een krachtige manier om uw doelen te bereiken. Door een carrièreswitch ontmoet u nieuwe mensen die u verder kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij het binnenhalen van opdrachten, het creëren van marktkansen en het delen van kennis en ervaring. Daarnaast is netwerken dé manier om een nieuwe baan te vinden. Kortom: netwerken is een waardevol instrument voor zowel uzelf als uw (toekomstige) organisatie.

6. Het hoeft geen eindstation te zijn

U heeft voor een andere carrière gekozen, maar het is niet wat u ervan had verwacht. Moet u dan spijt hebben van uw beslissing? Het antwoord is nee. Als u de gok niet had gewaagd, zou u nooit geweten hebben dat deze richting voor u niet de juiste is. Houdt u daarom altijd in uw achterhoofd: deze carrièreswitch hoeft niet het eindstation te zijn. Bevalt het niet, dan kunt u wellicht nog terug naar uw oude functie of gaat u op zoek naar een nieuwe uitdaging.

De volgende stap: hoe pakt u de carrièreswitch aan?

U bent overtuigd en toe aan die carrièreswitch. Maar hoe zet u de eerste stap? Denk van tevoren goed na over wat u wilt en hoe u dat wilt bereiken. Moet u zich bijvoorbeeld laten omscholen? Of volstaat een korte opleiding, training of stage? Vraag ook mensen in uw omgeving om advies of raadpleeg een loopbaancoach. Het belangrijkste is: ontdek wat bij u past.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50

MBO’ers gezocht: deze MBO-opleidingen zijn nu extra kansrijk

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt momenteel met een aanzienlijk tekort aan MBO’ers, met name in de zorg- en technieksector. De MBO Raad sloeg begin december alarm, met een dringende oproep aan de politiek om meer MBO’ers te trekken. Dit tekort is de afgelopen jaren verergerd door vergrijzing en de groeiende vraag naar gespecialiseerde vakmensen. Dit biedt interessante kansen voor jou, als je overweegt een MBO-opleiding te volgen. 
Lees verder
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.