De hele dag geen zin om iets te doen en aan het einde van de dag stress omdat je nog zoveel moet doen. Herkenbaar? Productief zijn en gefocust werken kan soms lastig zijn. De pomodoro-techniek is dé klassieker onder timemanagementmethodes. Door die te gebruiken weet je zeker dat je aan het einde van de dag je werk af hebt en je er ook nog een goed gevoel aan overhoudt.
We gaan even terug naar de jaren tachtig. Toen kwam de Italiaan Francesco Cirillo op het idee van de pomodoro-techniek. Cirillo zocht een manier waarop hij geconcentreerder kon leren voor examens en kwam met het plan om zijn dag in te delen in korte blokken van telkens 25 minuten. Daarbij gebruikte hij een kookwekker in de vorm van een tomaat, vandaar de naam pomodoro – Italiaans voor tomaat.
De techniek is sinds de jaren tachtig een groot succes en miljoenen mensen hebben er al veel baat bij gehad. Het is een eenvoudige manier om gefocust te kunnen werken of leren zonder afleiding. Na 25 minuten neem je een kleine pauze (5 minuten) en als je dat 4 keer hebt gedaan, neem je een pauze van 25 mintuten. Vervolgens begin je weer opnieuw. Op die manier werk je overzichtelijk en zonder stress al je taken af. Tijd is niet langer je vijand, maar je vriend.
Het fijne aan de pomodoro-techniek is dat je alleen een wekker nodig hebt. En misschien wat discipline om je telefoon weg te leggen en je niet te laten storen door andere prikkels.
Hoe ga je te werk? Maak aan het begin van de dag een lijstje met wat je die dag moet doen. Denk ook alvast na hoeveel tijd je kwijt bent aan elke taak. Zo kun je namelijk kleine taakjes bundelen, zodat je ze in 1 keer kunt uitvoeren binnen een tijdvak. Vervolgens start je met je dag:
Als je 4 keer 25 minuten hebt gewerkt, neem je een langere pauze van 25 minuten. Hierin kun je bijvoorbeeld een wandeling maken, lunchen of een stukje lezen in een boek. Als je je tijdens de 25 minuten werken laat afleiden, zet je de wekker opnieuw.
Hoe kan het dat het dat zo’n eenvoudige techniek zo goed werkt voor veel mensen? Dat heeft alles te maken met aandacht. Je maakt bewust de keuze om je kort te richten op een bepaalde taak. Het is overzichtelijk en je weet: als ik mij nu even goed concentreer is deze taak straks afgerond. Het werk blijft behapbaar en je vraagt zo minder van je concentratievermogen.
Bovendien werkt deze methode als een goede stok achter de deur. Laat je je toch afleiden, moet je opnieuw starten met de 25 minuten werken. Op die manier duurt het afwerken van je taken alleen maar langer en daar zit je ook niet op te wachten.
In het begin is het misschien lastig om je aan de strakke planning van 25 minuten werken te houden. Maar zodra je de techniek onder de knie hebt, merk je dat je nóg productiever bent, meer rust in je hoofd hebt en je meer voldoening haalt uit het behalen van taken.
Is de pomodoro-techniek iets voor jou en wil je hier meer over leren? Of misschien werkt een andere timemanagementtechniek wel nóg beter voor jou. Bekijk eens onze Timemanagement training. In deze training ga je aan de slag met verschillende technieken en leer je onder begeleiding van een ervaren docent wat voor jou het beste werkt.