Momenteel daalt de werkloosheid en neemt het aantal vacatures toe. Volgens hert CBS waren er in november 2021 per 100 werkzoekenden 126 vacatures. Dat betekent dat je als werknemer een behoorlijk sterke positie hebt in een krappe arbeidsmarkt. Daar kun je van profiteren als je (ander) werk zoekt, maar ook als je je positie bij je huidige werkgever wilt verbeteren.
Omdat werkgevers steeds meer moeite hebben om hun vacatures ingevuld te krijgen, gaan ze zelf ook mensen benaderen. Om die over te halen de overstap te maken naar hun bedrijf of organisatie moeten ze natuurlijk wel wat te bieden hebben. Dat maakt jou onderhandelingspositie sterker, vraag bijvoorbeeld om een vast contract. Of als je bij je huidige werkgever een tijdelijk of flexibel contract hebt, kun je ook vragen of een vaste aanstelling tot de mogelijkheden behoort.
Werkgevers willen door de krapte op de arbeidsmarkt hun personeel natuurlijk graag aan zich binden. En dat lukt het best met tevreden werknemers. Je bent dus in een goede positie om bijvoorbeeld om salarisverhoging vragen. Realiseer je wel dat veel werkgevers het moeilijk hebben de laatste tijd en je misschien niet veel meer salaris kunnen bieden. Aan andere zaken denken zoals betere arbeidsvoorwaarden is misschien dan een betere optie.
Vraag je ook af of je werkgeluk afhangt van meer geld. Er is een grote kans dat je er veel meer aan hebt om jezelf verder te ontwikkelen door scholing. Daarin kan je werkgever waarschijnlijk wel iets voor je betekenen. Als medewerkers zich verder ontwikkelen of omscholen naar een andere functie heeft dat ook voordelen voor de werkgever. Die krijgt namelijk een beter opgeleide en meer gemotiveerde werknemer die waardevoller is voor de organisatie of het bedrijf. Je kunt vragen of daar budget voor is en of je dat (gedeeltelijk) onder werktijd mag doen. Geef je werkgever daarbij mee dat het mes aan twee kanten snijdt, want jij houdt meer plezier in je werk en zet je daardoor automatisch meer in.
Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50