De afgelopen twee jaar is de loonkloof tussen mannen en vrouwen gedaald van 8% in 2019 naar 5% in 2021. Dit blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek, tweejaarlijks uitgevoerd door Intermediair en Nyenrode Business Universiteit. Ook is het verschil in het percentage dat een salarisverhoging krijgt, gedaald. Mannen krijgen nog steeds vaker een salarisverhoging dan vrouwen, namelijk 56% van de mannen versus 52% van de vrouwen, maar in 2019 was het verschil in salarisontwikkeling nog dubbel zo groot. We hebben het dan over werknemers boven de 36 jaar.
Een groot deel van de werknemers staat open voor een nieuwe baan met als belangrijkste reden: een hoger salaris. Opvallend is dat meer vrouwen anno 2021 op zoek zijn naar een nieuwe baan dan twee jaar geleden. 23% is actief op zoek, een groei van 5% ten opzichte van 2019. Van alle mannen is dat 20%. Wat meespeelt in deze trend is dat er sprake is van een krappe arbeidsmarkt, waar de werknemer de vacatures voor het uitkiezen heeft. En dat het leven duurder is geworden, met hogere prijzen voor wonen, levensmiddelen en energie. Vind het hele onderzoek op de site van Nyenrode Business Universiteit.
Ben jij op jacht naar een beter salaris? Het is dan slim om goed beslagen ten ijs te komen in je salarisonderhandeling. We zetten 3 tips op een rij.
Je kunt tijdens je eerste sollicitatiegesprek prima vragen naar een salarisindicatie. Maar leg hier niet de nadruk op. Het maakt geen goede indruk als je focus te veel op het salaris ligt en niet primair op de functie en de bijbehorende verantwoordelijkheden. Het salaris staat niet standaard in iedere vacature genoemd. Om teleurstelling te voorkomen, is het handig om hiernaar te informeren voordat je op gesprek gaat.
Als je functie onder een collectieve arbeidsovereenkomst valt, is die ingeschaald aan de hand van de cao. Over de schaal kun je niet onderhandelen, maar wel over de trede van je startsalaris. Kijk ook of er nog ruimte is om later door te groeien naar een hogere schaal.
Is het salaris alleen echt het allerbelangrijkste? Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet.
Meer bekende voorbeelden zijn een dertiende maand en een mobiele telefoon van de zaak. Maar denk ook aan een variabel inkomen op basis van omzet, meer vakantiedagen, ontwikkeling door opleidingen en trainingen en flexibele werktijden.
Meer kans op een nieuwe baan met een nieuwe opleiding?
Overweeg jij om een nieuwe baan te zoeken of je te laten omscholen en daar een nieuwe opleiding voor te volgen? Welke kansen en mogelijkheden er voor je zijn en welke opleidingen daarbij passen? Bekijk het complete aanbod opleidingen, programma’s en trainingen de website van NCOI opleidingen.
Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50