Een goed verhaal presenteert zichzelf niet

Of u nu regelmatig voor groepen staat of af en toe een presentatie geeft, goede presentatievaardigheden komen in elke functie van pas. Trefzeker, zelfverzekerd en inspirerend overkomen wil iedereen, maar is in de praktijk niet altijd eenvoudig. Er hangt vaak veel af van een goede presentatie. U moet anderen overtuigen, een opdracht binnenslepen, een idee pitchen of wellicht een beleidsplan verdedigen. Wilt u werken aan uw presentatie? Wij geven u een aantal tips.

Wat is een goede presentatie?

Elke presentatie staat of valt met een gedegen voorbereiding en goed ontwikkelde communicatieve vaardigheden. Maar ook uw uitstraling en houding spelen een belangrijke rol bij het overbrengen van een boodschap. Komt u zelfverzekerd genoeg over? Heeft u een open en proactieve houding? Straalt u uit dat u achter uw verhaal staat? De inhoud kan nog zo goed zijn, als u het niet juist weet over te brengen, komt uw boodschap niet over. Het totaalplaatje moet kloppen.

Voordelen van goede presentatievaardigheden

Wie goed kan presenteren, zal merken dat zijn of haar boodschap veel sneller en beter overkomt op de ontvanger. U weet de aandacht van de aanwezigen goed vast te houden. Daarnaast staat u met zelfvertrouwen voor een groep, komt u goed uit uw woorden en bent u niet bang voor interactie en eventuele vragen.

Een aantal simpele tips

Wilt u werken aan uw eigen presentatievaardigheden? Met een paar simpele tips kunt u dit vaak al enorm verbeteren.

1. Oefen uw presentatie

Begin op tijd aan uw presentatie en zorg dat u deze één of meerdere keren kunt oefenen. Print de tekst van uw presentatie uit en onderstreep de woorden waar u de nadruk op wilt leggen. Oefen bijvoorbeeld voor de spiegel en let daarbij ook op uw stemgebruik. Tijdens het oefenen ontdekt u vaak wat zwakke plekken zijn in uw presentatie. U kunt de presentatie ook oefenen met iemand erbij die u feedback kan geven.

2. Maak een spiekbriefje

Hoe meer u oefent, hoe meer u vaak onthoudt van uw presentatie. Dat is fijn, want daardoor hoeft u niet uw hele tekst op papier te zetten en komt uw presentatie levendiger over. Wel is het handig om een aantal steekwoorden op papier te zetten die u herinneren aan wat u wilt zeggen.

3. Ontspan u voorafgaand aan de presentatie

Het is niet erg om gespannen te zijn voor een presentatie. Het moet alleen niet de overhand krijgen. Kom even tot uzelf, doe eventueel ademhalingsoefeningen en zorg dat u vlak voor de presentatie niet te veel aan uw hoofd heeft. Het is ook belangrijk om de tijd te nemen en op tijd op de locatie van uw presentatie aanwezig te zijn. Zo heeft u nog even te tijd om u voor te bereiden en kunt u op uw gemak wennen aan de ruimte.

4. Let op uw houding

U brengt niet alleen met woorden, maar ook met uw lichaamstaal een boodschap over. Zorg daarom dat u een ontspannen en zelfverzekerde houding aanneemt tijdens de presentatie. Moet u staan? Ga dan rechtop staan met uw schouders recht en houdt uw armen ontspannen langs uw lichaam. Maak oogcontact met uw publiek. Ga vooral niet met uw armen over elkaar staan. Door een gesloten houding oogt u ongeïnteresseerd en lijkt het alsof u niet open staat voor contact met uw publiek. Als u tijdens de presentatie af en toe uw handen gebruikt, zet u uw verhaal kracht bij. Probeer hier wel een balans in te vinden, want te veel bewegen kan juist weer afleiden van wat u wilt vertellen.

Een training presenteren volgen?

Wilt u meer leren over presentatietechnieken en onder leiding van ervaren docenten aan de slag met uw eigen presentatievaardigheden? Bij NCOI kunt u diverse trainingen volgen die u hiermee kunnen helpen en ervoor zorgen dat u meer ontspannen en zelfverzekerder voor een groep staat. Kijk op onze overzichtspagina welke presentatietraining het beste bij u past.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50

MBO’ers gezocht: deze MBO-opleidingen zijn nu extra kansrijk

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt momenteel met een aanzienlijk tekort aan MBO’ers, met name in de zorg- en technieksector. De MBO Raad sloeg begin december alarm, met een dringende oproep aan de politiek om meer MBO’ers te trekken. Dit tekort is de afgelopen jaren verergerd door vergrijzing en de groeiende vraag naar gespecialiseerde vakmensen. Dit biedt interessante kansen voor jou, als je overweegt een MBO-opleiding te volgen. 
Lees verder
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.