Gelukkiger worden in uw werk: 9 tips

Als u goed in uw vel zit heeft u meer energie, bent u minder vaak ziek en leeft u zelfs wat langer. Gelukkige werknemers blijken ook productiever, creatiever en socialer. Wilt u ook gelukkiger zijn in uw werk? Wij geven u 9 tips.

1. Stop met multitasken

Stress hoort bij uw werk en helpt u om te presteren. Maar van langdurig te veel stress kunt u in een burn-out belanden. Dus stop bijvoorbeeld met multitasken. Niemand kan dat. Als u continu meerdere dingen tegelijk probeert te doen, voelt u zich alleen maar meer opgejaagd. De voortdurende afwisseling haalt u uit uw concentratie en taken duren daardoor langer. En voor uw humeur doet het ook weinig goeds. Doe liever één ding tegelijk, met aandacht.

2. Stel geen werk uit

Kijkt u ergens tegenop? Sommige taken liggen u beter dan andere en dat is prima. Maar stel geen werk uit. Doe het nu. Uitstelgedrag kost extra tijd. En hoe langer u die vervelende klus uitstelt, hoe groter uw tegenzin wordt. Als die ‘nare klus’ geklaard is, geeft dat u een extra goed gevoel.

3. Vraag om hulp

Niemand is perfect. Aanvaard uw grenzen en vraag op tijd om hulp aan uw collega’s als u ergens niet uitkomt. Dat is niet zwak, maar toont juist aan dat u zelfkennis heeft en dat u uzelf kunt redden. Wees duidelijk in wat u wanneer van iemand verwacht. Taken zijn zo sneller klaar en de hulp vermindert uw werkstress.

4. Maak contact met uw collega’s

Uw collega’s ziet u misschien vaker dan uw beste vrienden. Logisch dus dat collega's een flinke bijdrage leveren aan uw werkgeluk. Als u goed met ze overweg kunt, ervaart u veel meer werkplezier. Leer uw collega's eens wat beter kennen tijdens een lunch, wandeling of door een praatje bij de koffieautomaat. Want even overleggen, spuien of samen lachen maken pittige werkdagen draaglijker.

5. Communiceer duidelijk

Door duidelijk te communiceren met collega’s groeien kleine problemen minder snel uit tot grote problemen. Wees open en helder, maar hou het bij uzelf. Want als u een zin begint met ‘jij doet/bent’ komt dat op uw collega erg aanvallend over. Gebruik in plaats daarvan ‘ik vind/voel’. Daarmee uit u uw eigen mening en verloopt de discussie soepeler.

6. Accepteer de situatie

Een werkdag verloopt vaak net even anders dan u vooraf verwachtte. Hoe gaat u om met tegenvallers? Kunt u zich aanpassen aan veranderende omstandigheden? Probeer situaties te accepteren en ervan te leren. Dat is belangrijk voor uw geluksgevoel. Mindfulness kan u helpen meer met uw gedachten in het nu en bij uw huidige activiteit te zijn.

7. Houd werk en privé in balans

U kunt energie krijgen van uw werk, maar ook van uw hobby of sport in uw vrije tijd. Aan de andere kant kan uw werk zoveel energie kosten dat u privé nergens meer zin in heeft. Hoe veerkrachtiger en energieker u bent, hoe beter het u lukt om in balans te blijven. Kom voor uzelf op, doe minder, plan rustmomenten en geniet wat meer van uw leven. Heeft u moeite met die balans? Vraag om hulp bij uw naasten of collega’s.

8. Vind uw roeping

Past uw werk (nog) wel bij uw persoonlijkheid, wensen en ambities? Blijf niet hangen in een functie die niet bij u past, maar waar u wel een opleiding voor volgde. Daar wordt u niet gelukkiger van.
Een beroepskeuzetest, netwerken, met bekenden overleggen en uw passies op een rij zetten, kunnen u meer duidelijkheid geven. En met om- of bijscholing komt u stapsgewijs dichter bij de baan van uw dromen.

9. Blijf u ontwikkelen

Gelukkig zijn en blijven in uw werk betekent een leven lang leren. Geef uw carrière perspectief. Zoek een manier om uw sterke eigenschappen nog meer te ontwikkelen, want ergens goed in zijn draagt bij aan uw geluksgevoel. Zijn er mogelijkheden om door te groeien, intern of buiten uw organisatie? Die kansen geven u extra motivatie en werkplezier.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.