In verschillende sectoren, uiteenlopend van de bouw en techniek tot ICT en de zorg, zitten organisaties te springen om gekwalificeerd personeel. En werkzoekenden zitten juist te springen om een baan. De brug die daartussen ligt om tot elkaar te komen? Een opleiding die voor de vereiste kennis en vaardigheden zorgt.
Muriël Franken rijdt namens NCOI Opleidingen kriskras door Nederland om organisaties in de zorg en in het onderwijs – twee sectoren met schreeuwende tekorten – van dienst te zijn. Dagelijks is ze in gesprek over opleidingsvraagstukken die bij HR-managers spelen. Het gaat dan vaak om het opleiden van medewerkers van MBO- naar HBO-niveau, een managementdevelopmenttraject, het versneld opleiden van zij-instromers of bij- en nascholing. Hoe moeten ze dat regelen? Vaak kloppen ze daarvoor bij NCOI aan.
Muriël: “Organisaties werken graag met NCOI samen, merk ik. Ze zien ons als een professionele organisatie die hun behoeften snapt en een erkend maatwerktraject kan bieden. We zijn ook niet voor niets de opleider voor de werkende mens. NCOI biedt veel voordelen. Neem de zorg, waar veel tekorten zijn. Veel zij-instromers willen bijvoorbeeld een opleiding MBO Verzorgende IG met verschillende specialisaties volgen. Bij een ROC duurt zo’n opleiding 3 jaar, bij ons 15 maanden of – buiten een incompanytraject – 18 maanden.”
“Hoe dat kan? Door een slimmere planning. En door ze niet te laten leren wat ze al kunnen. Bovendien komt het aanleren van de basisvaardigheden, zoals een doorligwond verzorgen, pillen toedienen en een stoma aanbrengen, al in het begin van de opleiding aan bod. In een incompanytraject met een bootcamp, maar ook daarbuiten relatief snel. De student is daardoor sneller inzetbaar. Dat is zowel voor de student als voor de organisatie aantrekkelijk. Maar welke opleiding wij ook bieden, de kans op een baan is altijd groot.”
Tijdens en na een opleidingstraject krijgt Muriël vaak lovende reacties van opdrachtgevers en medewerkers. Naast de kortere duur en het aanleren van basisvaardigheden in het beginstadium van het traject is men heel enthousiast over het persoonlijke contact. En zeker ook over de kwaliteit van de docenten – stuk voor stuk specialisten uit de praktijk met de juiste vakkennis – en de praktijkgerichte insteek. Wie de eerdergenoemde opleiding tot MBO Verzorgende IG volgt, schrikt niet terug voor een blaaskatheterisatie. Die handelt meteen. En goed.
Muriël: “Dit horen we ook vaak terug: studenten die wij afleveren zijn van een ander type. Professioneel, daadkrachtig en zelfstandig. Begrijpelijk, want van onze studenten verwachten wij dat ze zelf veel uitzoeken, de regie in eigen hand nemen. Zo groeien ze als persoon. Een voordeel voor mensen die van buitenaf komen is bovendien dat wij modulair onderwijs verzorgen. Er is veel ruimte voor werk en privé. Kind geboren? Verhuizing? Scheiding? Bij ons neem je dan gewoon 3 maanden pauze. Want wij snappen waar je als werkende mee te maken krijgt.”